Τι αλλάζει μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Τι αλλάζει μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.


  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμμορφωθεί με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, την οποία θεωρεί «εξαιρετικά σημαντική» για την ασφάλεια της ηπείρου, δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι.


«Η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται για τον...σεβασμό και την εφαρμογή αυτής της εξαιρετικά σημαντικής, κυρίως για την ασφάλειά μας, συμφωνίας», είχε πει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατά την άφιξή της στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 28 χωρών μελών της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Τη συμφωνία αυτή, που υπεγράφη το 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), επικρίνει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild και τη βρετανική Times ο Τραμπ δήλωσε ότι την θεωρεί «μια από τις χειρότερες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ποτέ», «μια από τις πιο ηλίθιες», αρνούμενος όμως να πει αν θα την αμφισβητήσει ή όχι.

Για τη Μογκερίνι όμως η συμφωνία αυτή, που έχει οδηγήσει στην άρση κάποιων οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, «έχει αποδείξει ότι είναι καλή» αλλά και το γεγονός ότι «η διπλωματία έχει αποτέλεσμα».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας χαιρέτισε εξάλλου την «πραγματικά σημαντική» επανέναρξη των εμποριών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Ιράν.
Bookmark and Share