Πρωτοφανές το χάος στους δρόμους της Θεσσαλονίκης |
- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Θεσσαλονίκη, Αν. Μακεδονία και Έβρος.
Σοβαρά προβλήματα από τις έντονες χιονοπτώσεις και τις πολικές θερμοκρασίες που έχουν παγώσει τα πάντα αντιμετωπίζουν πολλές... περιοχές της Βορείου Ελλάδας.
Η κακοκαιρία και οι πρωτόγνωρες χιονοπτώσεις που έφερε η «Αριάδνη» έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε πολλές πόλεις, όπως και στη Θεσσαλονίκη.
Ήδη από χθες έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη και οι Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς, Σερρών, Πιερίας και Χαλκιδικής.
Ποιές περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Κατά τη διάρκεια της Τρίτης και ενώ η κακοκαιρία βρισκόταν στο ζενίθ, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης εξουσιοδότησε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τσιτζικώστα να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης:
-Τον μητροπολιτικό δήμο Θεσσαλονίκης
-Το νομό Κιλκίς
-Το Νομό Σερρών
-Το Νομό Πιερίας
-Το νομό Χαλκιδικής
Επίσης, ο κ.Καπάκης εξουσιοδότησε τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τους δήμους:
-Σαμοθράκης
-Σουφλίου
-Διδυμοτείχου
-Ορεστιάδας
καθώς και τις Φέρες στο δήμο Αλεξανδρούπολης.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και ο Νομός Έβρου, καθώς και η Ανατολική Μακεδονία.
Επίσης, εξουσιοδότησε τον αντιπεριφερειάρχη Αχαϊας να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας το δήμο Αιγιαλείας.
Υπενθυμίζεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί ήδη η Σκόπελος, η Αλόννησος και η Κύμη.
Χάος στη Θεσσαλονίκη
Τεράστια προβλήματα και κυκλοφοριακό χάος προκάλεσε η χθεσινή χιονόπτωση στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ χιλιάδες οδηγοί ακινητοποιήθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους. Η κίνηση που προκλήθηκε λόγω των χιονοπτώσεων δεν είχε προηγούμενο, με τα οχήματα να σχηματίζουν ατελείωτες ουρές σε πολλές οδικές αρτηρίες εντός της πόλης.
Εξάλλου, σήμερα πρωί της Τετάρτης η Θεσσαλονίκη ξύπνησε στους -7 βαθμούς Κελσίου.
Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση με τον χιονιά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Έχουμε πρόβλημα με τις αλατιέρες, πάγωσαν. Τις είχαμε προετοιμάσει από προχθές και το αλάτι πέτρωσε. Έχουμε και δεύτερο πρόβλημα με τις υδροφόρες, καθώς το θαλασσινό νερό πάγωσε», ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, επισημαίνοντας πως φορτηγά του δήμου ρίχνουν αλάτι στους δρόμους, εργαζόμενοι με κομπρεσέρ σπάνε τον πάγο και εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν ριχτεί στη μάχη για να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι.
Τέτοιες θερμοκρασίες, έχουμε να δούμε 50 χρόνια στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και απηύθυνε έκκληση στον ΟΑΣΘ «να βάλει αλυσίδες στα λεωφορεία», στον Εμπορικό Σύλλογο «να μην ανοίξει τα καταστήματα αύριο», στους καταστηματάρχες «να καθαρίσουν τα πεζοδρόμια μπροστά από τα μαγαζιά τους» και στους πολίτες «να μην χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα για άσκοπες μετακινήσεις στην πόλη».
Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου λόγω της χαμηλής ορατότητας και των ανέμων, αρκετές υποχρεώθηκαν να οδηγηθούν στην Αθήνα.
Δραματική η κατάσταση σε Αλόννησο και Σκόπελο
Στο έλεος του χιονιά συνεχίζουν να βρίσκονται για ακόμη μια ημέρα οι κάτοικοι σε Σκόπελο και Αλόννησο, που επλήγησαν από νέα χιονοθύελλα.
Από το Σάββατο, όταν και ξεκίνησε η κακοκαιρία, τα δύο νησιά έχουν καλυφθεί από το χιόνι με τους δρόμους να παραμένουν κλειστοί.
Στην Αλόννησο παραμένουν τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση, καθώς εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών έχουν υποστεί ζημιές οι σωληνώσεις.
Ο δήμαρχος Πέτρος Βαφίνης ζήτησε να σταλεί βοήθεια από τον Βόλο και να καταβληθούν προσπάθειες, ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο η ηλεκτροδότηση του νησιού.
Στο νησί κατέφθασαν το απόγευμα της Τρίτης 15 πυροσβέστες και στρατιώτες αλλά και μηχανήματα για να βοηθήσουν να ανοίξουν οι δρόμοι και να κοπούν τα δένδρα που έχουν πέσει. Οι προσπάθειες για να απεγκλωβιστούν από παραθεριστικές κατοικίες οικογένειες που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα για πέντε ημέρες, δεν ευοδώθηκαν καθώς το χιόνι στους οικισμούς φτάνει τα 2,5 μέτρα.
Για τη ζωή των συμπολιτών του φοβάται ο κ. Βαφίνης καθώς πλέον το νησί είναι χωρίς ρεύμα για πέντε ολόκληρες μέρες. Δεν υπάρχει νερό καθώς στα αντλιοστάσια δεν λειτουργούν τα μοτέρ.
Εκτός από το Πατητήρι που το χιόνι φτάνει το 1,5 μέτρο, στους οικισμούς ξεπερνά τα δύο. «Όσες βλάβες αποκαταστήσαμε χθες, επανήλθαν σήμερα καθώς η χιονοθύελλα σκέπασε τα πάντα«, τόνισε ο δήμαρχος.