Απευθείας αναθέσεις -και- για τα ασυνόδευτα ανήλικα ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Απευθείας αναθέσεις -και- για τα ασυνόδευτα ανήλικα ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

  • Κατέθεσαν τροπολογία για δημιουργία χώρων προσωρινής φιλοξενίας από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού αλλά μέσω διαπραγμάτευσης, με την επίκληση των έκτακτων αναγκών.

Τη δυνατότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για...δημιουργία κατάλληλων χώρων προσωρινής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων, σε ακίνητα που θα παραχωρούνται από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, παρέχει τροπολογία που κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτη υπογράφουσα τη Μερόπη Τζούφη.

Μέχρι εδώ η κοινή λογική διαβλέπει ένα μέτρο θετικό, το οποίο ίσως έπρεπε και να έχει επισπευτεί, καθώς αφορά παιδιά που χρήζουν άμεσης προστασίας. Το αξιοπερίεργο, ωστόσο, είναι πως οι βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας υπό την επίκληση για άλλη μία φορά των επειγουσών και έκτακτων αναγκών, ζητούν η ανάθεση του έργου να γίνεται από το Υπουργείο με απευθείας διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού «κατόπιν ειδικής αιτιολόγησης και με την επιφύλαξη της εφαρμογής κανόνων του ενωσιακού δικαίου».

Συγκεκριμένα η εν λόγω τροπολογία, που αφορά στην τεχνική βοήθεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης, προβλέπει ότι:

1. «το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, να προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και να συνάπτει με τρίτους συμβάσεις εκτέλεσης έργων και προμήθειας αγαθών σχετικά με την αναδιαμόρφωση, επισκευή και εγκατάσταση εξοπλισμού ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας και των εποπτευόμενων φορέων της, αποκλειστικά σε ό,τι αφορά στη στέγαση και φιλοξενία ανηλίκων, που χρήζουν ιδιαίτερης και επείγουσας κοινωνικής προστασίας, ιδίως απροστάτευτων τέκνων και ασυνόδευτων ανηλίκων».

Προσθέτει, δε, ότι «η διαδικασία σύναψης συμβάσεων της προηγούμενης παραγράφου δύναται, για λόγους κατεπείγουσας και απρόβλεπτης στεγαστικής ανάγκης, λαμβανομένων υπόψη και λόγων προστασίας της ανηλικότητας σε περίοδο προσφυγικής κρίσης, οι οποίοι ειδικώς αιτιολογούνται, να διενεργείται κατόπιν διαπραγμάτευσης, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης της εθνικής νομοθεσίας, με την επιφύλαξη εφαρμογής της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δημόσιες συμβάσεις».

Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας υπό τον τίτλο: «Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών, Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις», το οποίο θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την προσεχή Πέμπτη.
Bookmark and Share