Προύσα: Στο φως τρεις αρχαίοι ταφικοί θάλαμοι - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

Προύσα: Στο φως τρεις αρχαίοι ταφικοί θάλαμοι  • Τρεις αρχαίοι ταφικοί θάλαμοι της Ύστερης Αρχαιότητας ανακαλύφθηκαν σε ελαιώνα, στη δυτική επαρχία της Τουρκίας, την Προύσα.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι η.. περιοχή ήταν νεκρόπολις, ένα μεγάλο αρχαίο νεκροταφείο με περίτεχνους ταφικούς θαλάμους.
Ο ελαιώνας είχε δεχθεί «επιδρομή» από αρχαιοκάπηλους -κυνηγούς θησαυρών, οι οποίοι είχαν βρει νωρίτερα έναν τάφο και, στην προσπάθειά τους, να τον ξεθάψουν, κατέστρεψαν το κάλυμμά του, ενδεχομένως σε αναζήτηση χρυσού και άλλων πολύτιμων αντικειμένων που νόμιζαν ότι υπήρχαν μέσα.
Το κάλυμμα των σαρκοφάγων, βάρους 7 τόνων, φέρει μοναδικά ανάγλυφα του θεού Έρωτα μέσα σε λουλούδια λωτού και αναπαραστάσεις με κεφάλια λιονταριών.

Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται ομάδα ειδικών αρχαιολόγων από την Άγκυρα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι ανασκαφές. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, αστυνομικοί, στη διάρκεια έρευνας για ένα κλεμμένο φορτηγό, ανακάλυψαν μία σαρκοφάγο της Ύστερης Αρχαιότητας, στον ίδιο ελαιώνα.
Επίσης, μία άλλη σαρκοφάγος, που ανήκε σε μία βασίλισσα, ανακαλύφθηκε στην ίδια περιοχή, το 2015. Και αυτή ζύγιζε 7 τόνους, ενώ είχε συληθεί από αρχαιοκάπηλους.
Η περιοχή, όπου ανακαλύφθηκαν οι τάφοι, είναι η αρχαία Βιθυνία, ρωμαϊκή επαρχία από τον τέταρτο π.Χ. αιώνα. Οι ταφικοί θάλαμοι είχαν, επίσης, απεικονίσεις μυθολογικών προσώπων, όπως του Έλληνα θεού Έρωτα, του Ηρακλή και της Μέδουσας.
Bookmark and Share