Στην Ολομέλεια του ΣτΕ παραπέμφθηκαν οι επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ παραπέμφθηκαν οι επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία



  • Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, λόγω σπουδαιότητας, παραπέμπεται το ζήτημα των επαναπροωθήσεων προσφύγων στην Τουρκία, με το Δ' Τμήμα του ΣτΕ, πάντως, να αποφασίζει πως η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα και ότι οι επαναπροωθήσεις είναι συμβατές με το ελληνικό Σύνταγμα.

Οι αποφάσεις που... δημοσιεύθηκαν αφορούσαν το σωματείο «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» και δύο Σύρους. Από το ΣτΕ, οι δύο αλλοδαποί, συνεπικουρούμενοι από το σωματείο, ζητούν μεταξύ άλλων να μην επιστρέψουν στην γείτονα χώρα και να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου με τις οποίες είχαν απορριφθεί ως απαράδεκτα τα αιτήματά τους, να τους αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα και να τους παρασχεθεί άσυλο στην Ελλάδα.

Τα αίτημά τους απορρίφθηκε, με το σκεπτικό ότι η Τουρκία από την οποία εισήλθαν στην Ελλάδα οι δύο Σύροι είναι ασφαλής χώρα, καθώς έχει κυρώσει τη Σύμβαση της Γενεύης με γεωγραφική επιφύλαξη, δηλαδή την εφαρμόζει μόνο για πρόσωπα προερχόμενα από την Ευρώπη.

Επίσης, αναφέρεται ότι οι δύο Σύροι οι οποίοι μπήκαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, έχουν σύνδεσμο στη γείτονα χώρα και βρίσκεται εκεί η οικογένεια τους και συγγενείς τους (θείος, κ.λ.π.), ενώ σύμφωνα με την Επιτροπή, η Τουρκία δεσμεύτηκε για θέματα επανεισδοχής από 18.3.2016 σε κοινή δήλωσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Bookmark and Share