Εισαγγελέας προτείνει να παραπεμφθεί σε δίκη ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών - GREECE-SALONIKA.blogspot

Newsroom

Post Top Ad

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

Εισαγγελέας προτείνει να παραπεμφθεί σε δίκη ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών

  • Σε δίκη προτείνεται να παραπεμφθεί ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Θεσσαλονίκης Σίμος Δανιηλίδης, για την υπόθεση του νηπιαγωγείου, η κατασκευή του οποίου επρόκειτο να γίνει μέσω ΕΣΠΑ, αλλά διαπιστώθηκαν παρατυπίες στον φάκελο που είχε υποβληθεί, με συνέπεια να απενταχθεί το έργο. 


Με πρότασή της προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, η αντιεισαγγελέας εφετών Μαρία Τιντικάκη εισηγείται να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, εκτός από τον δήμαρχο... ένας αντιδήμαρχος και ένας τοπογράφος-μηχανικός.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, η κατασκευή του πολυθέσιου ολοήμερου νηπιαγωγείου εντάχθηκε στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας το 2010 με συγχρηματοδότηση Ε.Ε. και ελληνικού Δημοσίου.

Στη συνέχεια όμως, το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 3,1 εκατ. ευρώ, απεντάχθηκε, διότι το δημοτικό οικόπεδο που είχε χωροθετηθεί για την ανέγερσή του ήταν καταπατημένο από αυθαίρετα ιδιωτών, ενώ ζητήθηκαν πίσω τα κοινοτικά κονδύλια που διατέθηκαν. Η ζημιά που προκλήθηκε στον δήμο υπολογίζεται, κατά την εισαγγελική πρόταση, σε περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία της ποινικής δίωξης εναντίον των εμπλεκόμενων προσώπων κινήθηκε όταν η υπόθεση έφτασε στον εισαγγελέα αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέα Ζήση.

Τον Δεκέμβριο του 2015, ο κ. Ζήσης ζήτησε να απαγγελθούν κατηγορίες -κατά περίπτωση- για απιστία, ψευδή βεβαίωση, απάτη σε βάρος της Ε.Ε. και του Δημοσίου, και απλή συνέργεια στις δύο προηγούμενες πράξεις.

H απάντηση του Σ. Δανιηλίδη

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη εκφράζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης σε δήλωσή του με αφορμή την πρόταση εισαγγελέα να παραπεμφθεί σε δίκη για την υπόθεση κατασκευής νηπιαγωγείου.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι έχει απαλλαγεί από το αδίκημα που αφορά στην έκπτωση του εργολάβου, έχουν αρθεί οι περιοριστικοί όροι και προσθέτει ότι «εάν σ’ αυτό συνυπολογιστούν και οι δύο πρόσφατες πανηγυρικές δικαστικές αθωωτικές αποφάσεις για την ίδια υπόθεση, τότε γίνεται σαφές πως φωτίζεται η αλήθεια και καταρρέουν οι κατηγορίες εις βάρος της διοίκησης του δήμου».

Ο κ. Δανιηλίδης δηλώνει βέβαιος πως στο τέλος θα υπάρχει πλήρης απαλλαγή του, «θα καταπέσουν οι σαθρές κατηγορίες και θα κλείσει οριστικά αυτή η περιπέτεια».