Οι θεσμοί αποχωρούν, οι διαφορές παραμένουν - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Οι θεσμοί αποχωρούν, οι διαφορές παραμένουν

  • Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, απαιτείται «περισσότερη δουλειά» ή «συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο»...

 Για «ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ» κάνει λόγο η ελληνική πλευρά στο «μέτωπο» των εργασιακών, τα οποία μαζί με το...ασφαλιστικό και το φορολογικό, παραμένουν τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, ενώ έκλεισε, την Πέμπτη, χωρίς αποτέλεσμα, ακόμη ένας κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και θεσμών. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, απαιτείται «περισσότερη δουλειά» ή «συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο».

Από την πλευρά τους, μια μάλλον γενική και ασαφή δήλωση εξέδωσαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, καθώς αναχωρούν πιθανότατα από την Αθήνα αύριο, σημειώνοντας ότι «πραγματοποιήθηκε σημαντική πρόοδος σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο για την εποχή μετά την λήξη του προγράμματος και σε μία σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις κυρίως στον τραπεζικό τομέα». Συνέχεια των συναντήσεων έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα πριν το Eurogroup στις 20 Μαρτίου, με στόχο να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Ωστόσο, το ΔΝΤ, μέσω του εκπροσώπου του, έκανε λόγο «για πολλή δουλειά η οποία απομένει να γίνει», σημειώνοντας ότι υπήρξε πρόοδος σε σημαντικά ζητήματα, αλλά εξακολοθούν να υφίστανται διαφορές σε κάποια άλλα.

Ασφαλιστικό


Οσον αφορά το ασφαλιστικό, κατά πληροφορίες, οι πιστωτές επιμένουν σε πακέτο μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ και μάλιστα με άμεση εφαρμογή, πιθανότατα από το 2020. Αντίθετα, η ελληνική πλευρά, διεκδικεί εφαρμογή των περικοπών έστω σε βάθος τριετίας, επιμένοντας ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν έχει εφαρμοστεί ασφαλιστική μεταρρύθμιση, στην οποία δεν προβλέπεται μεταβατική περίοδος.

Το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα στο εν λόγω πεδίο έρχεται από την πλευρά των λεγόμενων αντίμετρων, καθώς φαίνεται πως οι θεσμοί δεν είναι αντίθετοι σε αρκετές προτάσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με μέτρα στήριξης των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, όπως τα παιδιά, η οικογένεια και οι συνταξιούχοι κοντά στα όρια της φτώχειας.

Εργασιακά

Στο μέτωπο των εργασιακών, η Αθήνα κάνει λόγο για «ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις και για το lock out». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο επιμένει σε αύξηση του ορίου των απολύσεων από το 5% στο 10%, επαναφέρει την επαναθεσμοθέτηση του lock out, δεν αποδέχεται την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις και ζητεί αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με βασικό άξονα τον τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργίες. Επιπλέον, δεν θέτει καν στο τραπέζι την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση, οσον αφορά τα εργασιακά, κάνει λόγο για κεντρικό ζήτημα στις επερχόμενες συζητήσεις, ελπίζοντας ότι θα υπάρξουν εξελίξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Το ίδιο στέλεχος πάντως, εκτιμούσε ότι στόχος των Ευρωπαίων είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα «πάση θυσία».
Bookmark and Share