Το ψυχολογικό προφίλ του εμμονικού δράστη που πυροβολεί οδηγούς ταξί - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Το ψυχολογικό προφίλ του εμμονικού δράστη που πυροβολεί οδηγούς ταξί


  • Είτε πρόκειται για άτομο με ιδιαίτερα υψηλό IQ, συγκροτημένη σκέψη και κάποια διαταραχή προσωπικότητας 
  • είτε ο δράστης βρίσκεται σε «παρανοϊκή ετοιμότητα»,σε μια κατάσταση δηλαδή όπου οι ψυχοπαθολογικές του εκδηλώσεις βρίσκονται μόνιμα σε σημείο πυροδότησης.

Προσπάθειες σκιαγράφησης του ψυχολογικού προφίλ του εμμονικού δράστη που επιτίθεται σε οδηγούς ταξί επιχειρούν οι αξιωματικοί της..Ασφάλειας.

Και αυτό διότι πρόκειται για έναν τρόπο πρόβλεψης των επόμενων βημάτων του και του χρόνου εκδήλωσης τυχόν νέου χτυπήματος.

Τα βασικά ενδεχόμενα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δύο.

Το πρώτο είναι να πρόκειται για άτομο με ιδιαίτερα υψηλό IQ, συγκροτημένη σκέψη και κάποια διαταραχή προσωπικότητας. Στην περίπτωση αυτή ο δράστης δεν θα ξαναχτυπήσει άμεσα αλλά πιθανόν να αφήσει να περάσουν από τρεις έως έξι μήνες, ενώ το έργο της Αστυνομίας για τη σύλληψή του θα είναι σημαντικά πιο δύσκολο. Η ευστροφία και η οργάνωσή του θα τον εμποδίσουν να δράσει σε περίοδο με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, καθώς θα λάβει υπόψη του το υψηλό ρίσκο. Το σενάριο αυτό θεωρείται το επικρατέστερο, διότι ο δράστης έχει δείξει σημάδια μεθοδικότητας. Ενδεικτικό είναι ότι σε καμία από τις δύο επιθέσεις δεν βρέθηκε DNA του. Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι αστυνομικοί θεωρούν ότι μπορεί να πρόκειται για άνθρωπο της διπλανής πόρτας που λόγω της διαταραχής της προσωπικότητάς του στιγματίστηκε από κάποιο συμβάν που σχετίζεται με οδηγούς ταξί.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι ο δράστης να βρίσκεται σε «παρανοϊκή ετοιμότητα». Σε αυτή την περίπτωση οι ψυχοπαθολογικές του εκδηλώσεις βρίσκονται μόνιμα σε σημείο πυροδότησης. Του αρέσει να επαίρεται, να αυτοθαυμάζεται για τις πράξεις του, ανάλογα με την δημοσιότητα που παίρνουν αυτές και τους χαρακτηρισμούς που του αποδίδονται. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν είναι σε «παρανοϊκή ετοιμότητα» δεν θα μπορέσει να ελέγξει τον εαυτό του και μπορεί να εκδηλώσει νέο χτύπημα ακόμα και εντός του μήνα. Η σύλληψή του θα είναι πολύ πιο πιθανή αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το κακό που μπορεί να προκαλέσει πριν από αυτή.

Και στα δύο ενδεχόμενα πάντως το σταθερό δεδομένο είναι ότι υπάρχει «εστιακό πρόβλημα». Δηλαδή το γεγονός ότι επέλεξε την ίδια περιοχή (Κηφισιά) με εστίαση στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το συμβάν που στιγμάτισε τον ένοπλο πραγματοποιήθηκε εκεί. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αστυνομικοί αναζητούν σοβαρά περιστατικά με εμπλεκόμενους οδηγούς ταξί που έγιναν στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Δεν αποκλείεται να πρόκειται για κάτοικο της ευρύτερης περιοχής ή ακόμα και για πρώην αυτοκινητιστή που μπορεί στο πρόσφατο παρελθόν να υποτιμήθηκε ή να παραγκωνίστηκε από συναδέλφους του.

*Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί δύο επιθέσεις στην Κηφισιά. Μία με στόχο έναν 32χρονο αυτοκινητιστή που επέζησε παρά τα πυρά που δέχθηκε και μία σε βάρος 52χρονου αυτοκινητιστή που έπεσε νεκρός από σφαίρες στο κεφάλι.



Του κ.Αλ.Καλαφάτη
Bookmark and Share