Το σχέδιο προϋπολογισμού για τη ΝΑΣΑ ευνοεί την εξερεύνηση του μακρινού διαστήματος - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Το σχέδιο προϋπολογισμού για τη ΝΑΣΑ ευνοεί την εξερεύνηση του μακρινού διαστήματος


  • Το σχέδιο προϋπολογισμού της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA) που πρότεινε σήμερα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ευνοεί την εξερεύνηση του μακρινού διαστήματος, όμως περικόπτει κεφάλαια που επρόκειτο να αφιερωθούν στις επιστήμες της Γης και στη μελέτη του κλίματος.

Το κείμενο επιβεβαιώνει επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ να...στηρίξει τη σύναψη συνεργασιών μεταξύ της ΝΑΣΑ και του ιδιωτικού τομέα, κάτι που ξεκίνησε από την κυβέρνηση Ομπάμα, «ως τα θεμέλια της ανάπτυξης του διαστημικού εμπορικού τομέα στις ΗΠΑ».

Ο προϋπολογισμός για το 2018, ύψους 19,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειωμένος κατά 0,8% σε σύγκριση με το 2017, ουσιαστικά τερματίζει το πρόγραμμα που προώθησε η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα με στόχο την «αλίευση» και τη ρυμούλκηση ενός αστεροειδούς κοντά στη Σελήνη προκειμένου οι επιστήμονες να τον μελετήσουν.

Επιπλέον, προβλέπει την αύξηση των κεφαλαίων για τις επιστήμες των πλανητών και την αστροφυσική, από τα 1,5 δισεκατομμύρια στα σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Λευκός Οίκος προτείνει επίσης να επιταχυνθεί το σχέδιο ρομποτικής εξερεύνησης της Ευρώπης, ενός δορυφόρου του Δία που έχει έναν τεράστιο ωκεανό ύδατος κάτω από ένα παχύ στρώμα πάγου, όπου θα μπορούσε να υπάρξει ζωή.

Η ΝΑΣΑ εργάζεται αυτή την περίοδο στην ανάπτυξη ενός ανιχνευτή, του "Europa Clipper", η εκτόξευση του οποίου έχει προγραμματιστεί για τη δεκαετία του 2020. Στόχος είναι να ίπταται πάνω από την Ευρώπη του Δία προκείμενου να χαρτογραφεί την επιφάνειά της και να αναζητεί πιθανές ενδείξεις ζωής στον ωκεανό της.
Bookmark and Share