Ουτοπικός ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για την αξιολόγηση.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Ουτοπικός ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για την αξιολόγηση..




  • Η κλεψύδρα του χρόνου εξαντλείται.
  • Οι πιθανότητες ακόμα και για καταρχήν συμφωνία σε έναν οδικό χάρτη είναι από λιγοστές έως ελάχιστες..



Η μεγάλη απόσταση, που χωρίζει τις θέσεις των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών από τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, για το...κλείσιμο της αξιολόγησης, και τα απανωτά μηνύματα, που έχουν τη μορφή «προειδοποίησης» από ξένους αξιωματούχους και θεσμικούς, έχουν «στριμώξει» την κυβέρνηση, που βλέπει την «κλεψύδρα» του χρόνου να εξαντλείται σε βάρος της.

Ακόμη και στην τελυαταία συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων στο «Hilton», δεν υπήρξε ουσιαστική ή αξιοσημείωτη πρόοδος, με καλά πληροφορημένες πηγές, που έχουν γνώση των διεργασιών, να σημειώνουν ότι τα ανοικτά ζητήματα, όπως το δημοσιονομικό, τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό, η ενέργεια, τα «θετικά μέτρα» που ζητά η κυβέρνηση κλπ παραμένουν στον «αέρα».

Με δεδομένο ότι το κουαρτέτο θα αποχωρήσει από την Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη (8 Μαρτίου), οι πιθανότητες, ακόμα και για καταρχήν συμφωνία σε έναν οδικό χάρτη, ώστε στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου να πάρει η Αθήνα το πολυπόθητο Staff Level Agreement, είναι από λιγοστές έως ελάχιστες.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Thomas Wieser, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, δεν έκρυβε τη δυσφορία του για τους χειρισμούς της Αθήνας, στην οποία φαίνεται να απέδωσε τακτισμό.

«Είναι λίγο απογοητευτικό ότι ακόμα βρισκόμαστε στη μέση της δεύτερης αξιολόγησης, μέσα σε ενάμιση χρόνο δεν έχουμε ολοκληρώσει καν την δεύτερη αξιολόγηση», είπε χαρακτηριστικά ο Wieser, για να συμπληρώσει με νόημα ότι «δεν γίνεται να επιταχύνουμε λιγάκι, τεχνικά είναι εύκολο, αν το θέλει κανείς, αν το ήθελαν όλοι, θα μπορούσαμε να τελειώσουμε την άλλη Παρασκευή».

Μάλιστα αναφερόμενος στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο πρόεδρος του EWG ήταν σαφής, σημειώνοντας πως πολλοί σε αυτή τη χώρα έχουν όλα αυτά τα ωραία όνειρα ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα πρόγραμμα χωρίς το Ταμείο, όμως αυτό απαιτεί πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων μία, δύο Συνόδους Κορυφής της Ευρωζώνης.
«Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», ήταν το μήνυμα του Wieser.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, επανέλαβε ότι είναι απολύτως εφικτή η δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι την επόμενη τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, στις 20 του Μαρτίου, αλλά παραδέχθηκε ότι «οι συζητήσεις που διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο είναι πολύπλοκες».
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «μια ολιστική συμφωνία, ολιστική λύση, που δεν περιλαμβάνει μονάχα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά αφορά και την μετά το πρόγραμμα περίοδο, δηλαδή το μεσοπρόθεσμο διάστημα, που σημαίνει ότι αφορά την απαραίτητη απομείωση χρέους για να γίνει το χρέος της Ελλάδας ξανά βιώσιμο και η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές χρήματος να είναι απρόσκοπτη».
Αυτός είναι και ο στόχος του πρωθυπουργού, δηλαδή να αποφύγει τον «τεμαχισμό» (σαλαμοποίηση) της συμφωνίας, με τα «επώδυνα» μέτρα να έρχονται για ψήφιση στη Βουλή τώρα, κάποια μάλιστα και πριν καν κλείσει σε τεχνικό επίπεδο, και τη συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πλεονάσματα σε δεύτερο χρόνο.
Αυτό θα αποτελέσει και τη βασική ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, που δρομολογεί με ξένους ηγέτες και θεσμικούς, μεταξύ των οποίων και η Angela Merkel, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την επόμενη Πέμπτη (9-10/3), αλλά και στην Σύνοδο της Ρώμης για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Μαρτίου.

Ωστόσο ο στόχος της ελληνικής πλευράς μόνο ρεαλιστικός δεν είναι, καθώς οι δανειστές δεν φαίνεται να μετακινούνται από τις αξιώσεις τους, ενώ όλα δείχνουν πως «σπρώχνουν» το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά και το ύψος και τη χρονική διάρκεια των πλεονασμάτων, που αφορούν στην περίοδο μετά το 2018, προς διευθέτηση σε μεταγενέστερο χρόνο.
Bookmark and Share