Η Τουρκία δεσμεύει για ασκήσεις τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Η Τουρκία δεσμεύει για ασκήσεις τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ

  • Με νέα NAVTEX η Τουρκία προχωρεί σε παράνομη δέσμευση περιοχών της Κύπρου για ασκήσεις.

Συγκεκριμένα,η NAVTEX με κωδικό...275/17 δεσμεύει περιοχές δυτικά της Πάφου, έκτασης 340 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται 6,7 χιλιόμετρα εκτός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και μόλις 28 χιλιόμετρα ανοιχτά του λιμανιού της Πάφου.

Επιπλέον, καλύπτει μέρος του τεμαχίου 1 που Τουρκία και ψευδοκράτος αμφισβητούν ότι ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η περιοχή είναι δεσμευμένη για ασκήσεις από τις 5 μέχρι τις 17 Μαρτίου, ενώ είναι εμφανές ότι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε επιδιώκει την επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς και τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για πληροφορίες που θέλουν κλιμάκωση τουρκικών προκλήσεων στα ανοιχτά της Κύπρου τον Ιούλιο, όταν η εταιρία TOTAL θα διενεργήσει έρευνες για φυσικό αέριο στην περιοχή.

Η δέσμευση ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Μαρτίου. Η περιοχή είναι εκτός κυρπιακών υδάτων , αλλά εντός της ΑΟΖ και αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία της Κύπρου στο “οικόπεδο 1” της ΑΟΖ της.

Η έκδοση της NAVTEX, έρχεται αμέσως μετά από τις προβλέψεις πηγών του ΥΠΕΘΑ για εκδήλωση τουρκικής πρόκλησης στην Κύπρο.
Bookmark and Share