Το νέο αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ: Συμμετοχή του ευρύτερου ...δημοσίου τομέα στους διαγωνισμούς πώλησης μονάδων! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Το νέο αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ: Συμμετοχή του ευρύτερου ...δημοσίου τομέα στους διαγωνισμούς πώλησης μονάδων!


  • Σε κινήσεις τακτικής προκειμένου να διαχειριστεί τους ισχυρούς εσωκομματικούς, αλλά και κοινωνικούς τριγμούς που προκαλεί η προοπτική της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, επιδίδεται η κυβέρνηση.


Υποστηρίζει ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και ..αναδεικνύει ιδέες και λύσεις που ενδεχομένως θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές στο εσωτερικό, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα πείσουν τους δανειστές και ειδικά την Κομισιόν.
Πρόκειται για μια μάλλον απέλπιδα προσπάθεια που εκδηλώθηκε χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη ο οποίος, είχε  αλλεπάλληλες συναντήσεις με βουλευτές, τόσο του συγκυβερνώντος κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όσο και με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στους Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας (Μ. Δημητριάδη, Θ. Μουμουλίδη, Ι. Θεοφύλακτο, Γ.Ντζιμάνη, Κ.Σέλτσα) και τον περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη.
Ενδεικτική δε της πολιτικής διαχείρισης την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση ήταν η παρουσία στις συναντήσεις αυτές και του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη.
Η «νέα ιδέα» που προωθεί ο κ. Σταθάκης, τουλάχιστον στο εσωτερικό, συνοψίζεται στην αποδοχή μεν της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, αλλά με την προϋπόθεση της συμμετοχής του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στο όποιο νέο σχήμα διαμορφωθεί.

Διπλή στόχευση Σταθάκη

Έτσι η τακτική που ακολουθεί ο υπουργός Ενέργειας έχει τις εξής στοχεύσεις:
• Πρώτον, να μην βγουν προς πώληση, τουλάχιστον επί του παρόντος, υδροηλεκτρικές μονάδες, αλλά μόνο λιγνιτικές και μάλιστα οι παλαιότερες από αυτές, οι οποίες έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής (προβλέπεται να οδηγηθούν σε απόσυρση λόγω της πολιτικής της ΕΕ για μείωση των εκπομπών CO2) και για να συνεχίσουν να λειτουργούν θα απαιτηθούν μεγάλες επενδύσεις που θα υποχρεωθεί να υλοποιήσει ο νέος ιδιοκτήτης τους.
• Δεύτερον στους διαγωνισμούς που θα γίνουν για την πώληση τον μονάδων θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής εταιριών οι οποίες ανήκουν εμμέσως ή αμέσως στο δημόσιο ή ακόμη και Περιφερειών.
Αποκαλυπτικός ήταν ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης ο οποίος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον κ. Σταθάκη αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην προοπτική συμμετοχής στο διαγωνισμό για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ των ΕΛΠΕ, των ΕΛΤΑ, και των Περιφερειών.
Σε ανάλογο μήκος κύματος ο Περιφερειάρχης κ. Καρυπίδης παρέπεμψε στο γερμανικό μοντέλο (ηλεκτρικές εταιρίες που λειτουργούν υπό τον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης) και τόνισε ότι «ο λαός θα έχει λόγο».
Όμως και ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης σημείωσε: «Η αγορά ενέργειας στην Ευρώπη έχει ορισμένα δεδομένα στα οποία πρέπει να προσαρμοστούμε. Έχουμε όλες τις δυνατότητες και την θέληση να προχωρήσουμε σε συνέργειες οι οποίες θα εξασφαλίζουν τον δημόσιο πλούτο. Πιστεύουμε πως δεν θα δοθούν μονάδες, αλλά αυτό μένει να φανεί, είναι αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης που συνεχίζεται. Είμαστε κατά της μικρής ΔΕΗ, επεξεργαζόμαστε δυνατότητες που δίνει το νέο ενεργειακό περιβάλλον στην ΕΕ, οι οποίες θα εξασφαλίσουν τις προοπτικές του δημοσίου συμφέροντος και της επιχείρησης».

Παρουσία του ΥΠΕΝ το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας

Ο κ. Σταθάκης αναμένεται να παρουσιάσει τις νέες ιδέες του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας που θα συνεδριάσει το απόγευμα της Παρασκευής.
Και βεβαίως εάν δεν γίνει αποδεκτή η λύση αυτή από τους δανειστές, κάτι το οποίο θεωρείται και το πιο πιθανό, ο κ. Σταθάκης αναμένεται να βγάλει από τη φαρέτρα του ένα ακόμη επιχείρημα και δεν είναι άλλο από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το άνοιγμα της αγοράς του λιγνίτη.
Με άλλα λόγια θα επικαλεστεί ότι η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ δεν είναι αποτέλεσμα του Μνημονίου, αλλά της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου, στην οποία η χώρα δεν μπορεί να αντιταχθεί.
Όπως είπε άλλωστε ο κ. Καρυπίδης χθες, «Δεν υπάρχει καμία μονάδα προς πώληση, δεν έχει ονοματιστεί τίποτα, γίνεται διαπραγμάτευση. Αυτό που συζητείται είναι μία απόφαση της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ.»
Βεβαίως όλοι αυτοί οι τακτικοί χειρισμοί γίνονται μάλλον εν κενό αφού οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι το ποιες και πόσες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές) θα πωληθούν, θα εξαρτηθεί από τους ίδιους τους επενδυτές, δηλαδή θα προκύψει με βάση τη ζήτηση που θα καταγραφεί στο market test που προβλέπεται να γίνει τον Σεπτέμβριο.
Πάντως οι προθέσεις τόσο των Ελλήνων όσο και των Ευρωπαίων πιθανών ενδιαφερομένων έχουν ήδη καταγραφεί από τη ΔΕΗ, αφού έχουν γίνει επαφές της διοίκησης της επιχείρησης με όλους τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας αλλά και με μεγάλους ευρωπαϊκούς οίκους από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
Οι προθέσεις αυτές συνοψίζονται στο ότι υπάρχει ενδιαφέρον για κάποιες λιγνιτικές μονάδες, μόνο εφόσον στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται και υδροηλεκτρικά.
Με βάση αυτό το δεδομένο ο κ. Σταθάκης επιδίδεται σε πολιτική διαχείριση της όλης υπόθεσης, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να αμβλύνει τις αντιδράσεις, ενώ φαίνεται να παραβλέπει πως στο σχέδιο της συμφωνίας που παρέλαβε από τους δανειστές προβλέπεται σαφώς όπως έχει ήδη αποκαλύψει το World Energy News ότι δεν θα επιτραπεί η συμμετοχή οποιασδήποτε εταιρίας έχει έστω και μειοψηφική παρουσία του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Πόσο μάλλον λοιπόν οι δανειστές θα είναι δύσκολο, έως αδύνατο να αποδεχθούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Πηγή world energy news
Bookmark and Share