- Κατώτερη των περιστάσεων χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ τη νομοθετική πρωτοβουλία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, θέτοντας παράλληλα έξι προϋποθέσεις για την επιτυχία του σημαντικού αυτού εγχειρήματος.
Σε ειδική έκθεση με τίτλο...«Εξωδικαστική ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών: Δίκαιη και πραγματική λύση στα «κόκκινα δάνεια» ή συγχωροχάρτι σε μπαταχτσήδες;», που κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 και υπογράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΕΒ, κ. Μιχάλης Μασουράκης, σημειώνεται ότι το σχέδιο κινδυνεύει να μετατραπεί «σε μηχανισμό μαζικής επιβράβευσης συστημικών κακοπληρωτών σε βάρος τελικά των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών που θα αποδειχθούν για άλλη μια φορά τα “συνήθη” κορόιδα».
Αυτό ο κίνδυνος μπορεί να αποφευχθεί αν α) ο νόμος προβλέψει την ενεργοποίηση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να διαχειριστεί τον μεγάλο όγκο εισερχόμενων αιτήσεων, εντοπίζοντας και οδηγώντας στην εύκολη και ταχεία απόρριψη τις αιτήσεις κακόπιστων και μη συνεργάσιμων οφειλετών, β) αυξήσει την περιορισμένη συμμετοχή του Δημοσίου στις διαγραφές οφειλών στο σύνολο των απαιτήσεών του και γ) οι σύνθετες και μεγάλης αξίας περιπτώσεις ενταχθούν στις δοκιμασμένες διαδικασίες του Άρθρου 99, με την πρόβλεψη όμως της ουσιαστικής συμμετοχής του δσημοσίου στις διαγραφές απαιτήσεων.
Αν γίνουν αυτά, θα μπορέσει ταυτόχρονα να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένας τυποποιημένος, πραγματικά εξωδικαστικός, μηχανισμός για την πλειοψηφία των περιπτώσεων αλλά και να υπάρχει η απαραίτητη ευελιξία σύνταξης και εφαρμογής πιο σύνθετων συμφωνιών αναδιάρθρωσης για τους μεγάλους οφειλέτες.
Για να έχει όμως επιτυχία το εγχείρημα δεν αρκούν ούτε αυτά. Θα πρέπει, επιπλέον, να υιοθετηθεί, με οριζόντια εφαρμογή σε όλες τις προ-πτωχευτικές διαδικασίες, και η διάταξη για το ακαταδίωκτο των στελεχών τραπεζών και δημοσίου, να επιλυθούν με ομοιόμορφο τρόπο μια σειρά από σύνθετα φορολογικά ζητήματα και να αξιολογηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν διαγραφές, χωρίς συμπληρωματικούς όρους, σε όλες τις αγορές και ιδιαίτερα στις ολιγοπωλιακές.
Συνοπτικά, οι 5+1 προϋποθέσεις επιτυχίας της εξωδικαστικής ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών είναι σύμφωνα με τον ΣΕΒ οι εξής:
1.Διάσωση επιχειρήσεων, όχι διοικήσεων
2.Όχι συγχωροχάρτι στους συστημικούς απατεώνες
3.Ξεχωριστή, ευέλικτη και θεσμικά ισχυρή διαδικασία για τις μεγάλες υποθέσεις
4.Πραγματικός εξωδικαστικός μηχανισμός για τις απλές υποθέσεις
5.Ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή του Δημοσίου στη διαγραφή χρεών
6.Επίλυση όλων των φορολογικών ζητημάτων που έπονται μιας διαγραφής οφειλών
Ανάμεσα σε όσους επιχειρούσαν καλόπιστα στα χρόνια της κρίσης και διοίκησαν με επιμέλεια, αλλά υπέκυψαν από την ένταση και διάρκεια αυτής, στη χρηματοδοτική ασφυξία της χώρας και την παράλληλη εκτίναξη των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων προς το κράτος, εύκολα παρείσφρησαν και οφειλέτες που θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αλλά προσδοκώντας μια οριζόντια σεισάχθεια επιλέγουν συνειδητά να μην το πράξουν.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η άσκηση μαζικής ρύθμισης οφειλών αποτελεί μια άσκηση λεπτών ισορροπιών ανάμεσα σε δύο αντιφατικούς στόχους: α) την πραγματική ανάγκη προσαρμογής οφειλών στην πραγματικότητα μιας φτωχότερης οικονομίας και β) την προστασία των όρων ανταγωνισμού, ως προϋπόθεση προσέλκυσης των νέων ποιοτικών επενδύσεων.