Come back των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα βλέπουν οι tour operators.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Come back των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα βλέπουν οι tour operators..

  • Ανεβαίνει ο ρυθμός των κρατήσεων για προορισμούς όπως η Χαλκιδική και η Κως, όμως η "ρωσική άνοιξη" είναι ακόμη μακριά.
  • Παζάρια με τις τιμές των τουριστικών πακέτων προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση.

Ενίσχυση της ζήτησης από τη ρωσική αγορά καταγράφουν τις τελευταίες εβδομάδες τόσο οι Έλληνες ξενοδόχοι, όσο και οι Ρώσοι tour operators... τάση που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αμφότερων θα κορυφωθεί όσο πλησιάζουμε προς την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν.

Όπως αναφέρουν επιχειρηματίες του χώρου, η άνοδος των κρατήσεων από τη Ρωσία αγγίζει ακόμη και το 20% σε δημοφιλείς για τους Ρώσους τουρίστες προορισμούς, όπως είναι για παράδειγμα η Χαλκιδική, η Κως, η Ρόδος και η Κέρκυρα. Εντούτοις, παρά τη θετική ροή της ζήτησης, ο αριθμός των επισκεπτών, όσο και οι προσδοκίες για τα έσοδα, δεν αναμένεται να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2014, όταν οι Ρώσοι στην Ελλάδα προσέγγιζαν το 1,2 εκατ., πριν δηλαδή από την υποτίμηση του νομίσματος και την επακόλουθη κατάρρευση δεκάδων ταξιδιωτικών γραφείων.

Tour operators από τη Ρωσία κάνουν λόγο για αύξηση του αριθμού των Ρώσων που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό με οργανωμένα πακέτα διακοπών το 2017 κατά 20-30%. Μεταξύ των προορισμών που ξεχωρίζουν είναι η Ελλάδα και η Τουρκία, που τα τελευταία χρόνια αποτελούσαν σταθερές τουριστικές επιλογές για τους Ρώσους επισκέπτες.

Η TUI Ρωσίας αναφέρει ότι Κύπρος και Τουρκία παρουσιάζουν τις ισχυρότερες πωλήσεις, ενώ ισχυρή αύξηση της ζήτησης καταγράφεται για την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο. Ο τουρ οπερέιτορ Onlayntura βάσει στοιχείων κρατήσεων από το Φεβρουάριο, αναφέρει ότι οι κρατήσεις για Ελλάδα και Κύπρο είναι 2,5 φορές επάνω σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, ενώ για Τουρκία 4,5 φορές.

Και τη χρονιά που πέρασε η ρωσική αγορά εμφάνισε σημάδια ανάκαμψης, ωστόσο η άνοδος δεν ήταν η αναμενόμενη σε σύγκριση με τις αρχικές προσδοκίες του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού. Ειδικότερα, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 16,1% και διαμορφώθηκε στις 596 χιλ. ταξιδιώτες. Από την άλλη πλευρά, οι εισπράξεις κατέγραψαν άνοδο 3,4%, φτάνοντας τα 436 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν παράγοντες από το ξενοδοχειακό χώρο, όλα θα κριθούν από τη διαμόρφωση της τιμής των πακέτων προς τη ρωσική αγορά. Τα παζάρια που γίνονται μεταξύ των Ρώσων tour operators και των Ελλήνων ξενοδόχων είναι συνεχή, με τους τελευταίους να κρατούν χαμηλά τα επίπεδα των τιμών σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η ζήτηση. Εκτός από την Τουρκία, η οποία με επιδοτήσεις τσάρτερ και μεγάλες προσφορές στα πακέτα επιχειρεί να ξανακερδίσει τους Ρώσους επισκέπτες, σε σημαντικά μερίδια στοχεύει και η Αίγυπτος (το 2015 οι Ρώσοι τουρίστες αντιπροσώπευαν περίπου το 67,9% των τουριστών της Αιγύπτου).

Στον αντίποδα όμως, δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες του Τουρισμού που αναφέρουν πως η επιμονή στην άνοδο των κρατήσεων με ταυτόχρονη μείωση του κόστους θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα στον κρίσιμο τομέα των τουριστικών εσόδων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αντί να προσδοκούμε την προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου που θα τονώσουν τα έσοδα από τον Τουρισμό, θα καταλήξουμε να έχουμε πολλούς τουρίστες και... άδεια ταμεία, όπως έγινε και τη χρονιά που πέρασε.

Tης κ.Β.Κουρλιμπίνη
Bookmark and Share