Με τέσσερα ανοιχτά μέτωπα στο Eurogroup - GREECE-SALONIKA.blogspot

Newsroom

Post Top Ad

Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

Με τέσσερα ανοιχτά μέτωπα στο Eurogroup

  • Ασφαλιστικό, εργασιακό, ενεργειακό και «αντίμετρα» παραμένουν στο τραπέζι εν όψει της 20ής Μαρτίου.

Με αρκετά ανοικτά μέτωπα -ασφαλιστικό, εργασιακό, ενεργειακό, αλλά και το περιεχόμενο του... πακέτου με τα αντίμετρα- θα προσέλθουν στο Eurogroup της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και οι επικεφαλής του κουαρτέτου.
Μετά την πολύωρη τηλεδιάσκεψη που ξεκίνησε χθες στις 14:30 χθες και ολοκληρώθηκε ύστερα από τουλάχιστον έξι ώρες, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος υποστήριζε ότι ναι μεν έκλεισαν αρκετά θέματα, προσέθετε όμως ότι «έχουν μείνει 3-4 ζητήματα που νομίζουμε τώρα ότι μπορούν να λυθούν σε υψηλότερο επίπεδο».
Μετά και τη συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το σκηνικό του Φεβρουαρίου, όπου λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup υπήρξε «κλειστός» γύρος διαβουλεύσεων υπό τον Γερούν Ντέισελμπλουμ, στον οποίο συμμετείχε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ως προς το ποια είναι τα θέματα που παραμένουν ανοικτά, το ίδιο κορυφαίο στέλεχος ήταν απολύτως σαφές, λέγοντας: «Είχαμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα κλείναμε σε αυτό το επίπεδο το ασφαλιστικό και το εργασιακό».

Δήλωσε, πάντως, ικανοποιημένος για το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη πρόοδος και έκλεισαν εκκρεμότητες σε θέματα που αφορούν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως επίσης και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Ειδικά για το τελευταίο θέμα δεν αποκλείεται να υπάρξει επίσπευση της διαδικασίας ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, προκειμένου να επιταχυνθεί και η διαδικασία διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων που απασχολεί έντονα αυτή τη στιγμή τόσο τις εμπορικές τράπεζες όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ερωτηθείς για το θέμα που έχει ανακύψει στο ενεργειακό, υποστήριξε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, όχι επειδή δεν έχουν γεφυρωθεί οι παλαιές διαφορές, αλλά «επειδή μεσολάβησαν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι οποίες πρέπει να γίνουν αντικείμενο μελέτης».
Όσον αφορά στο πακέτο με τα αντίμετρα, ο κυβερνητικός παράγοντας αναφέρθηκε στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, καθώς υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές όσον αφορά στο ποια θα πρέπει να είναι η έκταση που θα πάρει η μείωση της επιβάρυνσης (σ.σ.: οι θεσμοί επιμένουν ώστε οι ελαφρύνσεις να μην ξεπερνούν τα 200-300 εκατ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση έχει ανεβάσει τον πήχη κοντά στο 1 δισ. ευρώ).

Πώληση μονάδων της ΔΕΗ απαιτούν οι θεσμοί.

«Αγκάθι» παραμένουν οι διαφορές με τους εκπροσώπους των δανειστών στα ενεργειακά. Χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος της τηλεδιάσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών και δεν υπήρξε κάποια θετική εξέλιξη. Ήταν από νωρίς γνωστό ότι οι θεσμοί επιμένουν στην εκποίηση, τάχιστα, περιουσιακών μονάδων της ΔΕΗ, γεγονός που επιβεβαίωνε αργότερα πηγή του ΥΠΕΝ (ακούστηκε και η φράση «τσακωθήκαμε δύο ώρες...»), προσθέτοντας πως «εφαρμόζεται μια πολιτική με στόχο να τα δούμε όλα έως το τέλος του έτους».
Στόχος τώρα είναι να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση, υπό μορφή μνημονίου κατανόησης, μέχρι τη Δευτέρα. Το θέμα της πώλησης του 17% της ΔΕΗ φαίνεται πως δεν μπήκε στο τραπέζι.
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης παραδέχτηκε σε άτυπη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους ότι παραμένει μεγάλη η απόσταση με τους δανειστές, καθώς και ότι οι δανειστές επιμένουν για άμεση πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Στην ουσία ασκείται πίεση απ’ έξω -αυτό λένε οι πληροφορίες- για ιδιωτικοποίηση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων και η απαίτηση αυτή συνδέεται με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας.
Ακόμη, οι δανειστές δεν αποδέχονται να περιληφθεί στη συμφωνία η λύση που έχει προτείνει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης για πώληση πελατολογίου μέσω θυγατρικών, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι στους οποίους έχει δεσμευθεί η χώρα για μείωση των μεριδίων της επιχείρησης.
Επιμένουν, ωστόσο, να αυξηθεί δραστικά η ποσότητα του δημοπρατούμενων ποσοτήτων μέσω του μοντέλου NOME.