FT: Ανησυχούν ΕΕ και Ρωσία για εθνοτικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια, λόγω της πΓΔΜ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

FT: Ανησυχούν ΕΕ και Ρωσία για εθνοτικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια, λόγω της πΓΔΜ

  • Για μία νέα γεωπολιτική κρίση στα Βαλκάνια και πιθανές εθνοτικές συγκρούσεις ανησυχούν ΕΕ και Ρωσία με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στη FYROM, γράφουν οι Finacial Times.

Στα Σκόπια ο...πρόεδρος της FYROM Georgi Ivanov αρνήθηκε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης Zoran Zaev και τα αλβανικά κόμματα του γειτονικού κρατιδίου, αν και είχαν τη σχετική πλειοψηφία στη Βουλή.
O Ivanov αρνήθηκε τον σχηματισμό κυβέρνησης, υποστηρίζοντας, πως μία τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να καταστρέψει τη χώρα με την αποδοχή του συνόλου των ατιημάτων της αλβανικής μεγάλης μειονότητας, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Εσπευσμένα κατέφθασε στα Σκόπια η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini, η οποία ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας να ανακαλέσει την απόφασή του.
«Αυτή η απόφαση αντιβαίνει το πνεύμα της δημοκρατίας και έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές δημοκρατικές αρχές», είπε η Mogerini, η οποία είχε διαδοχικές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Η κ Mogherini προειδοποίησε τους ηγέτες της FYROM, πως μία ανεύθυνη συμπεριφορά θα μπορούσε να υποκινήσει νέες εθνοτικές συγκρούσεις, 15 χρόνια από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο μεταξύ της πλειονότητας του πληθυσμού και Αλβανών, οι οποίοι αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού, όπως σημειώνουν οι Financial Times.
Ανησυχία όμως επικρατεί και στη Μόσχα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει, πως με κανένα τρόπο δεν πρέπει μία πολιτική και θεσμική κρίση να μετατραπεί σε εθνοτική σύγκρουση, ή ακόμα χειρότερα σε γεωπολιτική.
Η FYROM, που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ταλανίζεται τα τελευταία χρόνια από σκάνδαλα διαφθοράς, που παραμέρισαν τον πρώην πρωθυπουργός Nicolas Gruevski.
Bookmark and Share