Regling: Αν δεν ήταν ο ESM η Ελλάδα θα είχε φύγει απο το ευρώ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Regling: Αν δεν ήταν ο ESM η Ελλάδα θα είχε φύγει απο το ευρώ.

  • Πιο ...ωμά δεν γινόταν να το πει.


Υπεραμύνθηκε των πολιτικών λιτότητας στα.. κράτη-μέλη της ευρωζώνης ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, σε συνέντευξή του στην ιαπωνική Nikkei.
Όπως δήλωσε ο Regling αναφερόμενος στο ενδεχόμενο οι πολιτικές λιτότητας σε κράτη-μέλη όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, να έχουν τροφοδοτήσει τον ευρωσκεπτικισμό και τον λαϊκισμό, τόνισε πως ενώ υπάρχει αυτή η αντίληψη, "όταν κοιτάζει κανείς την Ελλάδα, όπου το έλλειμμα διαμορφωνόταν στο 15% του ΑΕΠ, αυτό έπρεπε να αλλάξει".
Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι πιστωτές στην πραγματικότητα βοήθησαν να μετριαστεί ο πόνος για αυτές τις χώρες. "Με τους επίσημους πιστωτές όπως οι EFSF και ESM να είναι διαθέσιμοι για την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης αφού η χώρα έχασε την πρόσβαση στις αγορές, η προσαρμογή –η οποία ήταν αναπόφευκτη- θα μπορούσε να εξαπλωθεί με την πάροδο του χρόνου", πρόσθεσε.
"Εάν δεν υπήρχαν, ο EFSF και στη συνέχεια εάν δεν είχε δημιουργηθεί ο ESM, πιθανώς χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα είχαν αναγκαστεί να φύγουν από την ευρωζώνη", τόνισε.
"Αυτό θα είχε οδηγήσει σε νέα εθνικά νομίσματα με μεγάλες υποτιμήσεις, με ραγδαίες προσαρμογές. Αυτό θα ήταν πολύ πιο επώδυνο, ιδιαίτερα για τους φτωχούς ανθρώπους. Νομίζω πως θα ήταν πολύ πιο καταστροφικό για την οικονομία και πιθανότατα θα είχε οδηγήσει στον λαϊκισμό", υπογράμμισε.
Ο Regling δήλωσε πως ο ίδιος και άλλοι οικονομολόγοι πρέπει να επικοινωνούν καλύτερα με τον κόσμο για να ανακόψουν το κύμα του λαϊκισμού.
"Η άνοδος του λαϊκισμού είναι πραγματικά ανησυχητική. Νομίζω πως παρατηρούμε στις προηγμένες χώρες, στις προηγμένες δημοκρατίες του Δυτικού κόσμου, μια αντίδραση ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, εναντία στη διασυνοριακή συνεργασία, εναντίον του εμπορίου. Για τους οικονομολόγους, όλα αυτά είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αντιληπτά", δήλωσε.
"Οι οικονομολόγοι έχουν πειστεί ότι αυτό είναι κακό για την οικονομική ανάπτυξη. αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό είναι δημοφιλές σε ένα μεγάλο μερίδιο του εκλογικού σώματος. Νομίζω πως οι οικονομολόγοι έχουν πολλή δουλειά εδώ, να εξηγήσουν καλύτερα πως βλέπουμε τον κόσμο να λειτουργεί".
Bookmark and Share