Ο κουρδικός έλεγχοs συριακών πόλεων απειλείται από τους Τούρκους - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Ο κουρδικός έλεγχοs συριακών πόλεων απειλείται από τους Τούρκους

  • Μήνες μετά την κατάληψη από τις κουρδικές δυνάμεις της πόλης διώχνοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, η Manbij βρίσκεται στο επίκεντρο της τουρκο-κουρδικής διαμάχης.

Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του RT.com, οι δυνάμεις των..των αποτελούμενων κυρίως από Κούρδους -και υποστηριζόμενες από τους Αμερικάνους- Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που απελευθέρωσαν την Manbij, (135 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα) στις 16 Αυγούστου, από τον ISIS και προωθούνται πλέον προς τη Ράκα, «πρωτεύουσα» των Τζιχαντιστών.

Τώρα, καθώς η κανονική ζωή φαίνεται να επιστρέφει στην πόλη, μετά την παρένθεση της επιβολής του αυστηρού ισλαμικού νόμου από τους τζιχαντιστές, αυξάνονται οι ανησυχίες για την τουρκική απειλή από την γειτονική πόλη Azaz που ελέγχουν οι υποστηριζόμενοι από τους Τούρκους του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA). Η Azaz βρίσκεται 32 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Χαλέπι και μόλις πέντε χιλιόμετρα από τα συρο-τουρκικά σύνορα.

Την ίδια ώρα νέα ένταση έχει προκληθεί στις σχέσεις Ρωσίας –Τουρκίας, λόγω της ρωσικής συμφωνίας με τους Κούρδους της Συρίας , που ανήκουν στις Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG) για τον έλεγχο της Cindires κοντά στην πόλη Afrin που αναδεικνύει και την διαμάχη για την Manbij με τουρκικές απειλές και για την Ιντλίμπ.

Όπως επισημαίνεται, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία αυξάνουν τους δεσμούς τους με τους Κούρδους του YPG προκαλώντας έντονη δυσφορία στην Τουρκία.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τους Κούρδους της Συρίας για τον έλεγχο της Αφρίν, περιλαμβάνουν το συντονισμό των δυνάμεων εναντίον των αντικαθεστωτικών ανταρτών της Jabhat Fatah al-Sham, που είναι συριακό παράρτημα της al-Qaeda (πρώην Jabhat al-Nusra και ώρα κάτω από την ομπρέλα Hayat Tahrir al-Sham), των οποίων μέλη διέφυγαν από το Χαλέπι μαζί με άλλες ένοπλες ομάδες κα΄τω από τουρκική κάλυψη, σύμφωνα με δημοσιεύματα του «τουρκικού παλμού» της ιστοσελίδας al-monitor.com/.

Αμερικανικό στρατηγείο: Οι Κούρδοι θα συμμετάσχουν στην απελευθέρωση της Ράκα

Το γενικό στρατηγείο των αμερικάνικων δυνάμεων που συντονίζει τον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών, ανακοίνωσε πως οι Κούρδοι θα συμμετάσχουν ενεργά στην απελευθέρωση της Ράκα. Δήλωση ιδιαίτερα ενοχλητική για τους Τούρκους που έχουν χαρακτηρίσει γενικά τις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται στη Συρία ως «τρομοκρατικές».

«Θεωρώ αυτονόητο πως οι Κούρδοι που κατάγονται από τη Ράκα, θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις για την ανακατάληψή της», δήλωσε ο υποστράτηγος Stephen Townsend, διοικητής των «Συμμαχικών Δυνάμεων της Επιχείρησης Inherent Resolve (CJT-OIR), στους δημοσιογράφους, χωρίς να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό τους.

Το μπερδεμένο κουβάρι στον πόλεμο της Συρίας, επιβεβαιώνει και η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος Άσαντ στη κινεζική τηλεόραση "PHOENIX TV»: «Οποιαδήποτε ξένη δύναμη που βρίσκεται στη Συρία χωρίς να έχει προσκληθεί είναι εισβολέας –είτε πρόκειται για Αμερικάνους, είτε για Τούρκους» αναμετέδωσε το κρατικό συριακό πρακτορείο SANA.

Το αμερικάνικο Πεντάγωνο έχει επιβεβαιώσει από τις αρχές Μαρτίου ότι αμερικανικές δυνάμεις έχουν σταλεί στh Manbij «για να αποτρέψουν ενδεχόμενες συγκρούσεις ανάμεσα στους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ Κούρδους και τους υποστηριζόμενους από Τούρκους αντάρτες».

«Αν δεν υπήρχε ξένη επέμβαση, τότε ο πόλεμος στη Συρία, θα ήταν ζήτημα μηνών να τερματισθεί», δήλωσε ο Άσαντ στην κινεζική τηλεόραση.
Bookmark and Share