Αδίστακτοι: Συμφώνησαν να κόψουν €1,8 δισ. από τις συντάξεις... και να αυξήσουν €1,8 δισ. τους φόρους! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Αδίστακτοι: Συμφώνησαν να κόψουν €1,8 δισ. από τις συντάξεις... και να αυξήσουν €1,8 δισ. τους φόρους!

  • Οι δανειστές πήραν αυτό που ήθελαν από την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup και η ελληνική κυβέρνηση το προσέφερε απλόχερα συναινώντας σε ένα κατ’ ουσίαν νέο μνημόνιο περικοπών..


Nέα μέτρα για τη διετία 2019-2020, υπό το...  φόβο ότι ο εκτροχιασμός της οικονομίας θα άνοιγε σύντομα καινούρια δημοσιονομικά μέτωπα.

Έξι μήνες μετά τα πρώτα ορόσημα ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης, υπάρχει πλέον μια προκαταρκτική συμφωνία που αναμένεται να οδηγήσει σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, σε περικοπές συντάξεων 1% του ΑΕΠ το 2019 (1,8 δισ. ευρώ) και σε μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ το 2020 που θα αποφέρει έσοδα επίσης 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ. Το συνολικό πακέτο είναι τέτοιο ώστε να ικανοποιήσει τις «εγγυήσεις» που εξ αρχής ζητούσε το ΔΝΤ το οποίο αμφισβητούσε ότι με τα υφιστάμενα μέτρα η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που απαιτούνται μετά το τέλος του μνημονίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, στη συμφωνία αναμένεται να υπάρχει και «ρήτρα άμεσης εφαρμογής» που θα προβλέπει ότι το σύνολο του πακέτου των νέων περικοπών θα επιβληθεί εφάπαξ την 1.1.2019 εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018 οπότε και θα ξεκινήσει να τρέχει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση μέσω του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου έστειλε το μήνυμα πως όλα τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο υπό τον όρο ότι το 2019 θα έχουν εφαρμοστεί και οι παρεμβάσεις περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, την επίσημη έναρξη των οποίων μετά την οριστική επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας, ανήγγειλε τόσο το μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ, Benoit Coeuré, όσο και ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling. Για το μέτωπο του χρέους, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, όπου εκεί θα ξεκαθαρίσουν οι θέσεις όλων των πλευρών μέχρι να φτάσουμε πιθανόν στο τέλος Μαΐου όπου στο Eurogroup της 22/5 αναμένεται να δέσει το συνολικό πακέτο.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας υπήρξαν αποφάσεις και για τα εργασιακά σύμφωνα με τις οποίες η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα γίνει μετά το τέλος του μνημονίου, από τον Σεπτέμβριο του 2018 ενώ δεν θα υπάρχει επαναφορά του Lock out και αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Το θετικό της σημερινής προσυμφωνίας στη Βαλέτα της Μάλτας είναι ότι η αποφασίστηκε η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνας προκειμένου τις επόμενες εβδομάδες να «καθαρογραφεί» η τεχνική συμφωνία και να ψηφιστούν τα νέα μέτρα και τα «γλυκαντικά» των αντίμετρων από τη Βουλή τα οποία θα ενεργοποιηθούν μόνο εφόσον επιτευχθούν τα πλεονάσματα.

Ο χρόνος επιστροφής της τρόικας δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη -πιθανόν οι συζητήσεις θα επανεκκινήσουν τη Δευτέρα- είναι όμως πλέον το λιγότερο δεδομένου ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί στη βάση της σημερινής προκαταρκτικής συμφωνίας.

Eφαρμογή μέτρων 1% του ΑΕΠ το 2019 και 1% το 2020

«Έχουμε μια συμφωνία για μεταρρυθμίσεις και χρονοδιάγραμμα (για το ελληνικό πρόγραμμα). Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν το ταχύτερο δυνατόν» δήλωσε ο πρόεδρος του eurogroup Jeroen Dijsselbloem στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Tα μεγάλα ζητήματα έχουν κλείσει, «απομένουν κάποιες λεπτομέρειες, γι αυτό και θα προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα», από εδώ και πέρα, συνέχισε ο κ. Dijsselbloem.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, «συμφωνήσαμε σε εφαρμογή μέτρων 1% του ΑΕΠ το 2019 και 1% το 2020», τα οποία αφορούν συγκεκριμένα συνολικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. από μείωση συντάξεων και αφορολόγητο, για τα οποία το επίδικο ζήτημα των τελευταίων ημερών ήταν ποια χρονική στιγμή θα εφαρμοστούν.

Ο κ. Dijsselbleom πρόσθεσε ότι «θα υπάρξουν και τα διευρυμένα μέτρα υπό την αίρεση ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και θα δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό πεδίο για να υπάρξουν αντίμετρα».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι όταν επιτευχθεί το Staff Level Agreement τότε το Eurogroup θα επιστρέψει για το ζήτημα του χρέους.

Επιπλέον, σε ερωτήσεις που δέχθηκε μετά την εκφώνηση της ανακοίνωσης του eurogroup, ο Jeroen Dijsselbloem σημείωσε ότι δεν συζητήθηκαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας, αλλά υπάρχει συμφωνία επί της αρχής για τα μέτρα του 2020. Σύμφωνα με τον ίδιο, εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας θα είναι η τελική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το 2018.
Bookmark and Share