Aνοίγει η πύλη του Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Aνοίγει η πύλη του Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις


  • Η ώρα της Εφορίας έφθασε. 
  • Μέχρι το τέλος της ερ­χόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει -εκτός απροόπτου- η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet που θα υποδεχθεί τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος από 6 εκατομμύρια φορολογουμένους..

Τα φορολογικά έντυπα έχουν...εκδοθεί ενώ στο Taxisnet βρίσκονται ήδη τα στοιχεία των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, καθώς και οι βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα του 2016.
Αυτό που μένει σε εκκρεμότητα είναι η κατάθεση στη Βουλή ειδικής νομοθετικής ρύθμισης που θα επιλύει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες του ειδικού καθεστώτος, οι οποίοι εντός του 2016 εισέπραξαν αναδρομικά επιδοτήσεις προηγούμενων ετών και εμφανίστηκαν με συνολικό ποσό εισπραχθεισών ενισχύσεων άνω των 5.000 ευρώ, που είναι το όριο απαλλαγής από το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
Με τη ρύθμιση θα δίνεται το δικαίωμα στους συγκεκριμένους αγρότες να παραμείνουν στο ειδικό καθεστώς αφού στην πραγματικότητα οι επιδοτήσεις και ενισχύσεις που εισέπραξαν για το 2016 είναι χαμηλότερες των 5.000 ευρώ.
Και φέτος είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί που αφορούν τους μισθούς, τις συντάξεις, τους παρακρατούμενους και αναλογούντες φόρους, τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τους τόκους των καταθέσεων και τα ποσά που κατέβαλαν το 2016 για την εξυπηρέτηση των δανείων τους (τοκοχρεολυτικές δόσεις).


Πριν από το ετήσιο ραντεβού τους με την Εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

• Σύζυγοι: Οι σύζυγοι υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, εκτός και αν έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
• Σύμφωνο συμβίωσης: Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, στην περίπτωση που ενημερώσουν την Εφορία τους, δύνανται να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους.
• Δηλώσεις αποβιωσάντων: Υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ εμπρόθεσμα έως 31/12/2017.
• Ε3 για ανήλικο τέκνο: Σε περίπτωση υποβολής εντύπου Ε3 για ανήλικο τέκνο, του οποίου τα εισοδήματα φορολογούνται στο όνομα του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα, η δήλωση θα υποβάλλεται σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ.
• Ηλεκτρονική υποβολή εντύπων: θα πρέπει πρώτα να καταχωρίζονται τα έντυπα Ε2 και Ε3, όταν απαιτούνται και κατόπιν η δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1). Η σειρά καταχώρισης των Ε2 και Ε3 επιλέγεται από τον φορολογούμενο.
• ΑΜΚΑ: Αναγράφεται υποχρεωτικά και του υπόχρεου και της συζύγου, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που δεν υποχρεούνται σε απόκτησή του. Εξαιρούνται και οι υπόχρεοι, οι οποίοι, για λόγους που άπτονται ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων, δεν επιθυμούν να αποκτήσουν ΑΜΚΑ, ούτε για τους ίδιους ούτε για τα εξαρτώμενα μέλη τους, καθώς και οι υπάλληλοι της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου.
• ΑΦΜ: Η αναγραφή είναι υποχρεωτική για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών και προαιρετική για τα μικρότερα.
• Εξαρτώμενα τέκνα: Θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ ή τα 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.
• Εισοδήματα: Είναι υποχρεωτική η αναγραφή όλων των εισοδημάτων των υπόχρεων, ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και των απαλλασσόμενων από τον φόρο εισοδημάτων. Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα αναγράφεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος. Για ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων (όπως από μισθωτές υπηρεσίες, συντάξεις κ.λπ.) τα ποσά είναι προσυμπληρωμένα, όπως και οι παρακρατηθέντες φόροι στους αντίστοιχους κωδικούς των πινάκων της δήλωσης. Προσυμπληρωμένα είναι και άλλα στοιχεία της δήλωσης (π.χ. δάνεια).
• Φοιτητές. Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), εφόσον αποκτούν εισόδημα, ακόμα και εάν αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη.
• Αποδείξεις: Διατηρείται ο κωδικός 049 στο Ε1, αλλά είναι απενεργοποιημένος. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες δικαιούνται την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών χωρίς να υποχρεούνται να εμφανίσουν δαπάνες με αποδείξεις.
• Ανείσπρακτα ενοίκια: Ο ιδιοκτήτης μπορεί να τα δηλώσει φέτος σε ξεχωριστό κωδικό και στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1. Στο Ε2 στη στήλη 16 της πρώτης σελίδας, και στο Ε1 στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4Δ2 στην 3η σελίδα. Για να μη φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτά, θα πρέπει έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης, να έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων).
Bookmark and Share