Ελαφριά, διάφανη θωράκιση από ερευνητές του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Ελαφριά, διάφανη θωράκιση από ερευνητές του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού


  • Χημικοί του US Naval Research Laboratory ανέπτυξαν και κατοχύρωσαν ευρεσιτεχνία για μια διάφανη, θερμοπλαστική, ελαστομερή θωράκιση, που έχει σαν αποτέλεσμα μείωση του βάρους (σύνηθες χαρακτηριστικό των περισσότερων ειδών αλεξίσφαιρου τζαμιού) ενώ παράλληλα παρουσιάζει υψηλό επίπεδο αντοχής απέναντι σε σφαίρες.

Τα θερμοπλαστικά..ελαστομερή είναι μαλακά, ελαστικά πολυμερή που μετατρέπονται μέσω φυσικών τρόπων και όχι χημικής διαδικασίας σε στερεά. Η μετατροπή αυτή είναι αναστρέψιμη και επιτρέπει την ταχεία επισκευή της θωράκισης επί τόπου.
«Η θέρμανση του υλικού πάνω από το σημείο όπου μαλακώνει, γύρω στους 100 βαθμούς Κελσίου, λιώνει τους μικρούς κρυσταλλίτες, επιτρέποντας στις επιφάνειες όπου έχουν προκληθεί ρωγμές να συγχωνευτούν και ανασχηματιστούν μέσω διάχυσης» λέει ο Dr. Μάικ Ρόλαντ (NRL Soft Matter Physics). «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με θερμή πλάκα, παρόμοια με σίδερο, που μετατρέπει την επιφάνεια, που διαμορφώνεται εκ νέου, σε ένα ομαλό, επίπεδο φύλλο, με αμελητέες επιπτώσεις στην αντοχή».
Μέχρι τώρα, επιστήμονες του NRL έχουν προβεί σε δοκιμές πάνω στη χρήση πολυμερικών υλικών ως επικάλυψη, για την επίτευξη βελτιωμένης αντοχής όσον αφορά στην πρόσκρουση σκληρών αντικειμένων. Η εφαρμογή επιπλέον στρώσεων από πολυουρία και πολυϊσοβουτυλένιο βελτιώνει τις βαλλιστικές επιδόσεις σε θωράκιση και κράνη, φέρνοντας επίσης καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά στην αντιμετώπιση ωστικών κυμάτων. Επίσης, το υλικό είναι διάφανο και ελαφρύτερο από τα συμβατικά αλεξίσφαιρα τζάμια- και, όπως προαναφέρθηκε, επισκευάσιμο.
Bookmark and Share