Εξετάζεται νέο τουρκικό αίτημα έκδοσης των στρατιωτικών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Εξετάζεται νέο τουρκικό αίτημα έκδοσης των στρατιωτικών

  • Ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών θα βρεθούν και πάλι το μεσημέρι οι τρεις από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έφθασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο τον περασμένο Ιούλιο, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Το Συμβούλιο Εφετών καλείται να κρίνει δεύτερο αίτημα έκδοσης που απέστειλε η Τουρκία στις... 30 Ιανουαρίου 2017, δηλαδή τέσσερις ημέρες μετά την άρνηση του Αρείου Πάγου να εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς, κρίνοντας ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης.
Η Τουρκία ζητεί την έκδοσή τους, προκειμένου να δικαστούν για έξι αδικήματα του τουρκικού Ποινικού Κώδικα που αφορούν: απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου, απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης και εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της, απόπειρα κατάργησης της τουρκικής συνταγματικής τάξης, απόπειρα κατάργησης της μεγάλης εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης εκτέλεσης της αποστολής της, λεηλασία από κοινού, από περισσότερα από ένα άτομα και πρόκληση ζημιάς στη δημόσια περιουσία της Τουρκίας. Τα δύο τελευταία αδικήματα αφορούν την αρπαγή του ελικοπτέρου με το οποίο ήρθαν οι οκτώ στην Ελλάδα.
Για τους υπόλοιπους πέντε στρατιωτικούς, που είναι χωρισμένοι σε δύο ομάδες των τριών και των δύο ατόμων, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η ημερομηνία κατά την οποία θα συζητηθεί το αίτημα της Τουρκίας.
Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, οι αξιωματικοί παραμένουν στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, καθώς εκκρεμούν ακόμη οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου.
Bookmark and Share