Συνεχές και διευρυμένο ωράριο τη Μεγάλη Εβδομάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Συνεχές και διευρυμένο ωράριο τη Μεγάλη Εβδομάδα

  • Η λειτουργία των καταστημάτων και το δώρο Πάσχα των εργαζόμενων.

Με συνεχές και διευρυμένο ωράριο θα λειτουργήσουν τα καταστήματα ενόψει του Πάσχα, ενώ έχουν τη δυνατότητα να είναι ανοικτά και την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου, από τις... 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4177/2013, τα καταστήματα κάθε είδους, σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου. Κατά την συγκεκριμένη Κυριακή, η οποία περιλαμβάνεται μέσα στις 8 θεσμοθετημένες Κυριακές του ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994). Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα ισχύσει το συνεχές και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 21.00 το βράδυ. Ειδικά για τη Μεγάλη Παρασκευή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 435/76, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε όλη την επικράτεια, καθώς και η απασχόληση των υπαλλήλων μετά τις 13.00. Εξαίρεση στον συγκεκριμένο κανόνα μπορεί να ισχύσει μόνο με απόφαση του οικείου δήμου. Τη Δευτέρα του Πάσχα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Το δώρο Πάσχα

Οι εργοδότες υποχρεούνται και στην καταβολή Δώρου προς τους υπαλλήλους τους. Προϋπόθεση καταβολής του Δώρου είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσεως) του μισθωτού από την αρχή του έτους. Βάση υπολογισμού του Δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσεως της σχέσεως. Η καταβολή του Δώρου γίνεται μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017. Δεν επιτρέπεται η καταβολή του Δώρου σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Κάθε εργοδότης που δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των υπαλλήλων ή της Επιθεώρησης Εργασίας ή της Αστυνομικής Αρχής ή της επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων. Για το αδίκημα ισχύει η αυτόφωρη διαδικασία, ενώ οι κυρώσεις προβλέπουν φυλάκιση μέχρι 6 μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το ύψος δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού.
Bookmark and Share