Ενας... υπερχρεωμένος πλανήτης - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Ενας... υπερχρεωμένος πλανήτης

  • Στο 325% του παγκόσμιου ΑΕΠ ο δανεισμός κρατών και ιδιωτικού τομέα.
  • Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και της Βρετανίας έχει υπερδιπλασιασθεί από το 2006!


Αύξηση του παγκόσμιου χρέους στο 325% του παγκόσμιου ΑΕΠ διαπιστώνει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), που παρατηρεί ότι στις...ανεπτυγμένες οικονομίες η αύξηση οφείλεται κυρίως στον δανεισμό του δημόσιου τομέα, ενώ στις αναδυόμενες αγορές αφορά προπαντός τις επιχειρήσεις εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα.

Παράλληλα, επισημαίνει τους κινδύνους από τον μεγάλο όγκο χρέους που ωριμάζει μέσα στο έτος και βαρύνει κυρίως τις αναδυόμενες αγορές, με προεξάρχουσες την Κίνα και τη Ρωσία, που θα κληθούν να αποπληρώσουν φέτος χρέος 40 δισ. δολαρίων και 20 δισ. δολαρίων, αντιστοίχως.

Σε σχετική έκθεσή του, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το IIF τονίζει ότι μέσα στην τελευταία δεκαετία το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 70 τρισ. δολάρια, φθάνοντας έτσι τα 215 τρισ. δολάρια το 2016. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, άλλωστε, αυξήθηκε κατά 7,6 τρισ. δολάρια από τα 207,9 τρισ. στα οποία ανερχόταν στα τέλη του 2015.

Οπως τονίζει το IIF, οι ανεπτυγμένες οικονομίες διατηρούν πάντα τη μερίδα του λέοντος σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς έχουν συγκεντρώσει χρέος 160 τρισ. δολ., αντίστοιχο του 390% του ΑΕΠ τους.

Την ίδια στιγμή, όμως, αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και το χρέος των αναδυόμενων αγορών, εν μέρει εξαιτίας της ανάπτυξης που έχει μεσολαβήσει στις αγορές ομολόγων αυτών των χωρών.

Οπως επισημαίνει το IIF, η αύξηση κατά 32 τρισ. δολάρια που σημείωσε την τελευταία δεκαετία το χρέος των ανεπτυγμένων οικονομιών ήταν «σχετικά ήπια» εάν συγκριθεί με εκείνη των 72 τρισ. δολαρίων της αμέσως προηγούμενης δεκαετίας, από το 1996 έως το 2006.

Αυτό οφείλεται, όμως, στο ότι νοικοκυριά και χρηματοπιστωτικός τομέας μείωσαν σημαντικά τον δανεισμό τους μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Εν ολίγοις, η αύξηση του χρέους οφείλεται κυρίως στον αυξημένο δανεισμό του δημόσιου τομέα τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα, πάντα, με το IIF, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και της Βρετανίας έχει υπερδιπλασιασθεί από το 2006, ενώ της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας έχει αυξηθεί κατά περίπου 50%, βάσει της αξίας του σε δολάρια.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, άλλωστε, οι αναδυόμενες αγορές επωμίστηκαν νέο χρέος 40 τρισ. δολαρίων, καθώς έχουν επιταχύνει ραγδαία τον ρυθμό με τον οποίο εκδίδουν νέο χρέος. Είναι ενδεικτικό ότι την αμέσως προηγούμενη δεκαετία, από το 1996 έως το 2006, είχαν εκδώσει μόλις 9 τρισ. δολάρια νέο χρέος. Οπως επισημαίνει το IIF, η σημαντική αυτή επιτάχυνση του δανεισμού αντανακλά εν μέρει την ανάπτυξη που έχουν γνωρίσει οι αγορές ομολόγων των αναδυόμενων αγορών.

Σε μεγάλο ποσοστό, αυτό το νέο χρέος είναι σε τοπικό νόμισμα και η αξία του σε δολάρια υπολογίζεται στα 48,5 τρισ. δολάρια στα τέλη του περασμένου έτους. Σε ό,τι αφορά το χρέος που έχουν εκδώσει οι αναδυόμενες αγορές σε συνάλλαγμα, αυτό έχει υπερδιπλασιασθεί την τελευταία δεκαετία, φθάνοντας τα 7,2 τρισ. δολάρια στα τέλη του περασμένου έτους.

Η αύξηση του χρέους γίνεται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, στην Τουρκία και στη Νότιο Αφρική. Στις αναδυόμενες αγορές, ιδιαιτέρως στην Κίνα, στην Τουρκία, στη Χιλή και στη Σαουδική Αραβία, βαρύνονται με μεγάλο χρέος οι επιχειρήσεις εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς σήμερα το χρέος τους ανέρχεται στο 100% του ΑΕΠ τους, ενώ μία δεκαετία νωρίτερα βρισκόταν στο 68%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IIF, το χρέος των αναδυόμενων αγορών, περίπου 1,1 τρισ. δολάρια, λήγει έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Αφορά ομόλογα και κοινοπρακτικά δάνεια, μεταξύ των οποίων ομόλογα 860 δισ. δολάρια και κοινοπρακτικά δάνεια 250 δισ. δολάρια. Περίπου το 20% του συνολικού χρέους που λήγει στη διάρκεια του έτους είναι σε δολάρια ΗΠΑ. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, πάντως, επιβραδύνθηκε η έκδοση ομολόγων στις αναδυόμενες αγορές, εξαιτίας της ραγδαίας μείωσης του δανεισμού του δημοσίου της Κίνας.

πηγή Καθημερινή
Bookmark and Share