Κόντρα Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια - GREECE-SALONIKA.blogspot

Newsroom

Post Top Ad

Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017

Κόντρα Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια

  • Για την κατάχρηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ότι "σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των Α.Ε.Ι., εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία", αναφέρεται ανακοίνωση της Πρυτανείας του ΠΑΜΑΚ σχετικά με τα επεισόδια σε εκδηλώσεις για το προσφυγικό.

"Τις δύο...προηγούμενες ημέρες, ασήμαντες αριθμητικά μειοψηφίες ατόμων, με πρόσχημα το ενδιαφέρον τους για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και κάνοντας κατάχρηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ασχημόνησαν κατά τρόπο απαράδεκτο εις βάρος δύο εμβληματικών εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα τα δικαιώματα των προσφύγων", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

"Οι βανδαλισμοί και οι απρέπειες στις οποίες προέβησαν οι εισβολείς υπό την κάλυψη του πανεπιστημιακού ασύλου", τονίζεται, "έθεσαν εκ νέου ενώπιον της Πολιτείας, της Κοινωνίας και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας το θέμα του ασύλου, που πολυετής καπήλευση και κατάχρησή του, το κατέστησε ήδη οξύτατο πρόβλημα".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "οι πρυτανικές αρχές του ΠΑΜΑΚ θα αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους απέναντι του νόμου 4009/2011, ο οποίος ισχύει μέχρι σήμερα. Και όπως τον εφαρμόζουν κατά γράμμα όταν αναφέρει ότι 'στα Α.Ε.Ι. κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών', είναι υποχρεωμένες επίσης να εφαρμόσουν και την παράγραφό του που προβλέπει ότι 'σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία'".

Παραίτηση ζητεί η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Tην άμεση παραίτηση του πρύτανη του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέα Ζαπράνη ζητεί με ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, μετά την "προκλητική", όπως τη χαρακτηρίζει, απόφασή του να καλέσει τα ΜΑΤ στον χώρο του πανεπιστημίου "και μάλιστα εντός του ιδρύματος, απαγορεύοντας την είσοδο σε φοιτητές".

"Αρχικά", τονίζεται, "οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι το πανεπιστημιακό άσυλο είναι και θα συνεχίσει να είναι άσυλο ιδεών και ελεύθερης διακίνησης απόψεων μη ρατσιστικού ή φασιστικού περιεχομένου".

"Η όποια προσπάθεια ακύρωσης εκδηλώσεων και φίμωσης απόψεων που προκύπτει ως έκφραση διαφωνίας δεν μπορεί παρά να μας βρει απέναντι της. Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβανόμαστε το άσυλο αλά καρτ. Αντίθετα, αγωνιζόμαστε για την προάσπιση του αλλά και για την ελεύθερη έκφραση του καθενός και της καθεμίας. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα και το φοιτητικό κίνημα είναι αυτοί που οφείλουν να διαφυλάττουν το άσυλο και έχουν την ευθύνη για την προστασία του χώρου τους".

Σύμφωνα με την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η πρωτοβουλία του πρύτανη να καλέσει τα ΜΑΤ, μπορεί να ερμηνευτεί "μόνο σαν επίδειξη δύναμης, για να θυμίσει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, ότι στο 'τσιφλίκι' του, το ΠΑΜΑΚ, κάνει κουμάντο μόνο αυτός". "Φυσικά", συνεχίζει η ανακοίνωση, "δεν μπορεί να μας διαφεύγει η στάση της αστυνομίας, που λειτούργησε με αδιανόητα προκλητικό τρόπο".