Η Κίνα σχεδιάζει νέα πόλη τρεις φορές μεγαλύτερη από την Νέα Υόρκη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Η Κίνα σχεδιάζει νέα πόλη τρεις φορές μεγαλύτερη από την Νέα Υόρκη

  • Eπίδοξους αγοραστές κατοικιών έχει πλημμυρίσει η περιοχή.


Μια μέχρι πρότινος ανώνυμη περιοχή κοντά στην πνιγμένη στο νέφος πρωτεύουσα της Λαϊκής Κίνας έχει πλημμυρίσει από επίδοξους αγοραστές κατοικιών, καθώς η.. κυβέρνηση στο Πεκίνο αποκάλυψε «ιστορικά» σχέδια να κατασκευάσει μια νέα πόλη εκεί, σε μια προσπάθεια να μειώσει τη ρύπανση και την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Τα σχέδια για την λεγόμενη «Νέα Περιοχή Σιονγκάν», μια ειδική οικονομική ζώνη που θα καλύψει τελικά μια περιοχή σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη, ανακοινώθηκαν από τους κορυφαίους ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος σε ένα κύμα κυβερνητικής προπαγάνδας.

Σε κοινή δήλωσή τους, δύο από τα πιο ισχυρά πολιτικά όργανα της Κίνας, η Κεντρική Επιτροπή και το Κυβερνητικό Συμβούλιο περιέγραψαν την νέα πόλη, η οποία θα οικοδομηθεί σε απόσταση περίπου 100 χλμ. νοτιοδυτικά του Πεκίνου, ως «μια στρατηγική επιλογή ζωτικής σημασίας για την ερχόμενη χιλιετία».

«[Αυτό είναι μια] σημαντική ιστορική και στρατηγική επιλογή της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας με τον σύντροφο Σι Τζινπίνγκ ως πυρήνα», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση, χρησιμοποιώντας τον πιο πρόσφατο τιμητικό τίτλο που έχει απονεμηθεί στον πρόεδρο της Λαϊκής Κίνας.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε ότι η δημιουργία της Σιονγκάν θα μειώσει την πίεση στο Πεκίνο, όπου ζουν 22 εκατομμύρια μόνιμοι κάτοικοι, και «θα ανοίξει νέο κεφάλαιο στην ιστορική μετάβαση της χώρας προς μια συντονισμένη και βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς».

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Σι είπε ότι η πόλη θα είναι «μια περιοχή επίδειξης για την ανάπτυξη καινοτομίας ... [στην οποία] θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην οικολογική προστασία [και] στη βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων»,

Οι κυνηγοί ευκαιριών αντέδρασαν αμέσως, συρρέοντας μαζικά στην περιοχή για να αγοράσουν σπίτια που ελπίζουν να μεταπωλήσουν αργότερα με τεράστια κέρδη. Δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ υποστήριξαν ότι οι τιμές των ακινήτων σχεδόν διπλασιάστηκαν στις ώρες αμέσως μετά την αιφνιδιαστική κυβερνητική ανακοίνωση.

Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι η μάχη για τα ακίνητα προκάλεσε κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους που οδηγούν στην περιοχή, ενώ τα τοπικά ξενοδοχεία έχουν πλημμυρίσει με επισκέπτες.

Τοπικοί κτηματομεσίτες αναγκάστηκαν να κλείσουν την Δευτέρα όταν η κυβέρνηση εισήγαγε μια απαγόρευση για τις πωλήσεις έκτακτης ανάγκης μετά την κατακόρυφη αύξηση του ενδιαφέροντος. Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι αξιωματούχοι βγήκαν στους δρόμους με μεγάφωνα προειδοποιώντας κατά της παράνομης κερδοσκοπίας.

Η Λαϊκή Κίνα έχει δημιουργήσει δεκάδες «νέες περιοχές» τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο μιας μαζικής αστικοποίησης του πληθυσμού, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι μετακινούνται από την ύπαιθρο προς τις πόλεις.
Bookmark and Share