Έκρηξη κατασχέσεων στο πρώτο δίμηνο του έτους - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Έκρηξη κατασχέσεων στο πρώτο δίμηνο του έτους

  • Αδυναμία πληρωμής φόρων 2,6 δισ. ευρώ...

Δεν πέρασαν λίγες μέρες από την ανακοίνωση του μαμούθ πλεονάσματος από την Στατιστική Αρχή και τα στοιχεία που έρχονται στο φως της... δημοσιότητας καταδεικνύουν την οικονομική αδυναμία των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων. Τον Φεβρουάριο οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά από τις αρχές του έτους δεν έχουν καταβληθεί 2,6 δισ. ευρώ φόρων.

Την ίδια στιγμή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει επιβάλλει κατασχέσεις μόνο στο πρώτο δίμηνο του έτους σε 33.993 φορολογούμενους και συνολικά οι φορολογούμενοι στους οποίους έχουν κατασχεθεί λογαριασμοί, ακίνητα, ενοίκια κ.λ.π. ανέρχονται σε 873.049.

Μάλιστα, 1,6 εκατ. φορολογούμενοι αναμένεται το προσεχές διάστημα να νιώσουν για καλά την εφορία αφού θα επιβληθούν και σε αυτούς κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Η αύξηση των κατασχέσεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης των νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν το... πλεόνασμα της κυβέρνησης για το οποίο επιχαίρει ο Πρωθυπουργός της χώρας.
Ένα πλεόνασμα το οποίο είναι βασισμένο 100% στην ακραία φορολόγηση όλων των εισοδηματικών τάξεων, κυρίως της μεσαίας την οποία και εξαφάνισε.

Είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που δείχνουν ότι 4 εκατ. φορολογούμενοι, δηλαδή ένας στους δύο, χρωστούν στην εφορία 94 δισ. ευρώ, και την ίδια στιγμή να εμφανίζεται ένα υπερπλεόνασμα 7 δισ. ευρώ.

Και το χειρότερο είναι ότι το 2017 θα ακολουθηθεί η ίδια στρατηγική. Κατασχέσεις κινητών αξιών και ακινήτων, αύξηση της φορολογίας και περιορισμός των πληρωμών των προμηθευτών του δημοσίου. Με αυτή την πρακτική θα επιχειρηθεί η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος. καμία σκέψη για δομικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τα στοιχεία που δείχνουν το πως φθάσαμε στο πλεόνασμα προκύπτουν από τα στατιστικά της ΑΑΔΕ σύμφωνα με τα οποία:

- Έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 873.049 φορολογούμενους . Στο διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου το Δημόσιο προχώρησε στην κατάσχεση εις χείρας τρίτων τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων, μισθών και συντάξεων σε 33.943 φορολογούμενους οι κατασχέσεις.

- Οι οφειλέτες στους οποίους η εφορία θα στραφεί το επόμενο διάστημα ανέρχονται σε 1.655.636

- Μέσα στους δύο πρώτους μήνες του έτους, οι νέες οφειλές έφτασαν στα 2,619 δισ ευρώ, καταγράφοντας αύξηση περίπου 1 δις ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα.

- Παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη φθάνουν στα 94 δισ. ευρώ.

- Οι φορολογούμενοι που έχουν οφειλές προς το δημόσιο ανέρχονται σε 4.052.270 και χρωστούν συνολικά 94 δισ. ευρώ. Δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους είναι οφειλέτης της εφορίας.
Bookmark and Share