BofA:«Η ευρώ-διάλυση θα ζημίωνε τους Γερμανούς αλλά όχι απαραίτητα τους Γάλλους» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

BofA:«Η ευρώ-διάλυση θα ζημίωνε τους Γερμανούς αλλά όχι απαραίτητα τους Γάλλους»

  • Σύμφωνα με έκθεση της Bank of America (BofA), την επιστροφή του Βερολίνου σε εθνικό νόμισμα θα ακολουθούσε ανατίμηση 15% του νέου γερμανικού μάρκου, έχοντας σαν αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των τιμών στα γερμανικά προϊόντα, με σοβαρές συνέπειες και στις εξαγωγές.


Μία διάλυση της ευρωζώνης θα είχε αρνητικές συνέπειες για τη ...γερμανική οικονομία αλλά όχι οπωσδήποτε και για τη Γαλλία, σύμφωνα με νέα έκθεση της Bank of America.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, την επιστροφή του Βερολίνου σε εθνικό νόμισμα θα ακολουθούσε ανατίμηση 15% του νέου γερμανικού μάρκου, έχοντας σαν αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των τιμών στα γερμανικά προϊόντα, με σοβαρές συνέπειες και στις εξαγωγές.

Ωστόσο ένας τέτοιος κίνδυνος δεν είναι πλέον τόσο πιθανός όσο ήταν προ δύο ετών, όταν επικρεμόταν η δαμόκλειος σπάθη του Grexit, υπογραμμίζει η έκθεση.

Η Bank of America προειδοποιεί για τους κινδύνους μιας ενδεχόμενης νίκης της Λε Πεν στις προεδρικές εκλογές, καθώς η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου εμφανίζεται πρόθυμη για έξοδο της χώρας της από την ευρωζώνη. Η ευρω-έξοδος της Γαλλίας, μίας από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, θα επανέφερε τα σενάρια διάλυσή της, σημειώνει η Bank of America.

Αν τελικά το χειρότερο σενάριο υλοποιηθεί, αργά ή γρήγορα, τα εθνικά νομίσματα των χωρών του νότου θα υποτιμηθούν, γεγονός που θα κάνει το γερμανικό μάρκο ακριβότερο κατά 40%.

Όμως μια τέτοια υποτίμηση δεν θα τους άφηνε όλους ζημιωμένους: η Γαλλία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη ζημιά στις γερμανικές εξαγωγές αφού μια ελεγχόμενη υποτίμηση του «φρέσκου» γαλλικού φράγκου κατά 5% θα έδινε ώθησε στις γαλλικές εξαγωγές.
Bookmark and Share