«Χαμός» στην Βουλή της Κύπρου για τις εθνικές επετείους με γιουχαΐσματα και αποδοκιμασίες (video) - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

«Χαμός» στην Βουλή της Κύπρου για τις εθνικές επετείους με γιουχαΐσματα και αποδοκιμασίες (video)

  • Κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για «νόμο Ακιντζί» και δηλώνουν ότι η τροποποίηση έρχεται μετά την απαίτηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Η Ολομέλεια της Βουλής της Κύπρου αποφασίζει  ...σήμερα, αναφορικά με την τροποποίηση που κατέθεσε το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ για τον καθορισμό των επετείων στα σχολεία.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι έτσι ακυρώνεται και η πρόσφατη απόφαση της Βουλής να γίνεται αναφορά στα σχολεία στο ενωτικό δημοψήφισμα του 1950. Την απόφαση αυτή είχε επικαλεστεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, διακόπτοντας τις συνομιλίες. Ο κ. Ακιντζί αναμένει ακύρωση της απόφασης για να επανέλθει στις συνομιλίες την ερχόμενη Τρίτη.

Η συζήτηση πραγματοποιείται σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους με έντονες διαφωνίες από τα κόμματα του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου» (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη), τα οποία τοποθετούνται στη βάση της θέσης ότι η τροποποίηση έρχεται μετά την απαίτηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Κάποια μάλιστα εκ των κομμάτων έκαναν λόγο για "νόμο Ακιντζί", προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΔΗΣΥ που υποστηρίζει πως η απόφαση για διόρθωση λήφθηκε πριν καν αντιδράσει ο Μουσταφά Ακιντζί.

Οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων (ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ) πάντως δεν φαίνεται να ανησυχούν για την τύχη της τροπολογίας: Είτε ψηφίσουν τρεις διαφωνούντες βουλευτές του ΔΗΣΥ είτε όχι την πρόταση νόμου του κυβερνώντος κόμματος με την οποία καθορίζεται ότι πλέον την αρμοδιότητα για τον καθορισμό των ενδοσχολικών εορτασμών έχει μόνο το υπουργείο Παιδείας, η πρόταση αναμένεται να περάσει από τη Βουλή.

Πριν από λίγο ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης διέκοψε τη συνεδρία λόγω γιουχαϊσμάτων που ακούστηκαν στην αίθουσα από πολίτες που παρακολουθούν τη συνεδρία και κάλεσε την Αστυνομία να εκκενώσει την αίθουσα. Οι πολίτες που γιουχάϊζαν επικροτούσαν αναφορά του βουλευτή του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου) Λίνου Παπαγιάννη για μειοδότες βουλευτές.

Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ μετά από την άρνηση του να ανακαλέσει αποχώρησαν.
Bookmark and Share