Bρετανία: Στο 5% έπεσε η διαφορά μεταξύ Τόρις και Εργατικών.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Bρετανία: Στο 5% έπεσε η διαφορά μεταξύ Τόρις και Εργατικών..


  • Η προεκλογική εκστρατεία εξελίσσεται σε εφιάλτη για την Τερέζα Μέι, καθώς μόλις πριν δύο εβδομάδες η διαφορά άγγιζε το 23%!

Πεσμένα εμφανίζονται τα ποσοστά της βρετανίδας πρωθυπουργού, στην πρώτη δημοσκόπηση που διεξήχθη στη Βρετανία, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, από την...οποία 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 15 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, με τη διαφορά έναντι των Εργατικών να ανέρχεται στο 5%.

Το κόμμα των Συντηρητικών, το οποίο το Σάββατο προηγείτο κατά 9 μονάδες από τους Εργατικούς και πριν από δύο εβδομάδες κατά 18 μονάδες, τώρα, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση του YouGov, λαμβάνει την προτίμηση του 43% των ερωτηθέντων (ποσοστό μειωμένο κατά μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

Παράλληλα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις 24 και 25 Μαΐου, οι Εργατικοί αυξάνουν το ποσοστό τους και από 35% λαμβάνουν την προτίμηση του 38% των ψηφοφόρων. Πρόκειται για την καλύτερη δημοσκοπική επίδοση των Εργατικών από τότε που την ηγεσία ανέλαβε ο κ. Κόρμπιν το Σεπτέμβριο του 2015.

Στην τρίτη θέση ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 10% και έπεται το UKIP με 4%.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός προκήρυξε πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου προκειμένου να ενισχύσει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να κερδίσει περισσότερο χρόνο ώστε να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο του διαζυγίου.

Αν δεν κερδίσει την πλειοψηφία των 12 θέσεων που κέρδισε ο προκάτοχός της Ντέιβιντ Κάμερον το 2015, το εκλογικό της στοίχημα θα αποτύχει. Την ημέρα που κήρυξε εκλογές οι δημοσκοπήσεις την εμφάνιζαν μπροστά με ποσοστό 23%.

Το πλειοψηφικό μονοεδρικό εκλογικό σύστημα στη Βρετανία σημαίνει ότι τα ποσοστά ψήφου δεν έχουν ευθεία αντιστοιχία με τον αριθμό των κερδισμένων εδρών για κάθε κόμμα.

Ωστόσο, σε περίπτωση που τα παραπάνω ποσοστά ανάγονταν με ομοιόμορφο τρόπο σε κάθε περιφέρεια εκτιμάται ότι η κα Μέι θα έχανε τελικά έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, με την πλειοψηφία της να περιορίζεται από 17 σε μόλις δύο βουλευτές.


Η μείωση της διαφοράς αποδίδεται στην αναστάτωση και στην εχθρική αντιμετώπιση που προκάλεσαν οι εξαγγελίες των Συντηρητικών στο μανιφέστο τους για την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των προσωπικών δαπανών για την κοινωνική περίθαλψη ηλικιωμένων με εκφυλιστικές ασθένειες.

Η Πρωθυπουργός Μέι υποχρεώθηκε να υπαναχωρήσει μετά από τις αντιδράσεις, κάτι που εκτιμάται από σχολιαστές ότι υπονόμευσε το μήνυμά της ότι η ίδια είναι η μόνη επιλογή για μία «ισχυρή και σταθερή» διακυβέρνηση.

Ενώ η προεκλογική εκστρατεία των μεγάλων κομμάτων επαναρχίζει σήμερα μετά από τρεις ημέρες διακοπής λόγω του τρομοκρατικού χτυπήματος της Δευτέρας, στον τομέα της ασφάλειας οι Συντηρητικοί απολαμβάνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τους πολίτες σε σύγκριση με τους Εργατικούς.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 55% των πολιτών θεωρούν ότι οι Τόρις θα λάμβαναν καλύτερες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας έναντι 33% για τους Εργατικούς.

Τη συζήτηση επί της ασφάλειας αναμένεται να τροφοδοτήσει ακόμα περισσότερο ο Τζέρεμι Κόρμπιν με σημερινή ομιλία του, κατά την οποία θα υποστηρίξει ότι υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των πολέμων που έχει διεξαγάγει ή υποστηρίξει η Βρετανία στο εξωτερικό και των ισλαμιστικών τρομοκρατικών επιθέσεων επί βρετανικού εδάφους.

Θέλοντας να περιορίσει τις αναμενόμενες αντιδράσεις, ο κ. Κόρμπιν που έχει αντιταχθεί ως βουλευτής σε όλες τις βρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, θα τονίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει απαλλαγή των τρομοκρατών από την ενοχή τους.

Θα σημειώσει όμως παράλληλα ότι «πρέπει να είμαστε αρκετά γενναίοι και να παραδεχθούμε ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας πολύ απλά δεν αποδίδει» και ότι πρέπει να βρεθεί κάποιος «εξυπνότερος» τρόπος για να περιοριστεί η απειλή από χώρες που εκτρέφουν και παράγουν τρομοκρατία.
Bookmark and Share