Νέα υποχώρηση για το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Νέα υποχώρηση για το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο..

  • -0,5% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
  • Έξι μήνες σε ύφεση η ελληνική οικονομία ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να ...οραματίζεται ανάπτυξη.

Σε ύφεση συνέχισε να κινείται η οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τα ..προσωρινά στοιχεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου υποχώρησε οριακά σε όρους όγκου κατά 0,1% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2016, και διαμορφώθηκε στα 45,760 δισ. ευρώ, ενώ η μείωση του σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό πρώτο τρίμηνο του 2016 έφτασε το 0,5%.

Παρότι η πτώση του ΑΕΠ είναι μικρότερη από αυτή που αναμένονταν, καταγράφεται πλέον το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο ύφεσης στην Ελλάδα, σε μια ολισθηρή διαδρομή της οικονομίας που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο όταν φάνηκαν τα πρώτα σημάδια καθυστέρησης της δεύτερης αξιολόγησης και συνεχίστηκε τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 1,2%, με την αρνητική επίπτωση που είχε αυτή η πτώση στην πορεία της οικονομίας για το 2017 να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 0,6%.

Η φετινή χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει με αρνητικό πρόσημο λόγω της αβεβαιότητας που κυριάρχησε το προηγούμενο διάστημα και το μήνυμα που εκπέμπεται από την οικονομία είναι ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια ώστε να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης τους επόμενους μήνες. Εξαιτίας των πιέσεων που ασκήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, η κυβέρνηση έχει ήδη αναθεωρήσει αισθητά τις εκτιμήσεις για το 2017 προβλέποντας πλέον ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ έναντι αρχικών εκτιμήσεων για άνοδο 2,7%, ενώ σε αντίστοιχες αναθεωρήσεις έχουν προβεί τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατεβάζοντας τον πήχη στο 2,2% και 2,1% αντίστοιχα για φέτος.

Τα στοιχεία για τις επιδόσεις της οικονομίας στο α’ τρίμηνο του 2017 δεν είναι τα τελικά. Η ΕΛΣΤΑΤ θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της στις 2 Ιουνίου 2017 όταν θα ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία με βάση τα επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα ως τότε.
Bookmark and Share