Ερντογάν: Η Κωνσταντινούπολη είναι η βιτρίνα της Τουρκίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Ερντογάν: Η Κωνσταντινούπολη είναι η βιτρίνα της Τουρκίας


  • Τι είπε ο Τούρκος πρόεδρος για την Κωνσταντινούπολη σε εκδήλωση με αφορμή την επέτειο των 564 χρόνων από την άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς.

Στις... 29 Μαΐου του 1453 οι Τούρκοι επιτέθηκαν στην Πόλη και ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έπεσε ηρωικά στην μάχη, αφού νωρίτερα είχε αρνηθεί τις προτάσεις συνθηκολόγησης που του έκανε ο Μωάμεθ. Την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε σε εκδήλωση με αφορμή την επέτειο των 564 χρόνων από την κατάκτηση της βασιλεύουσας από τους Οθωμανούς.

«Η Κωνσταντινούπολη είναι η βιτρίνα της Τουρκίας», τόνισε ο ισχυρός άνδρας της γειτονικής χώρας και συνέχισε λέγοντας: «Και οι 80 συνολικά επαρχίες της Τουρκίας έχουν ανθρώπινους και υλικούς δεσμούς με την Κωνσταντινούπολη (Ιστανμπούλ). Υπό αυτή την έννοια όταν μιλάμε για την Κωνσταντινούπολη σημαίνει ότι μιλάμε για την Τουρκία.
Όταν υπηρετούμε την Κωνσταντινούπολη σημαίνει ότι υπηρετούμε την Τουρκία. Τώρα, είναι γεγονός ότι ενώ η Άγκυρα είναι η πρωτεύουσα της Τουρκίας, η Σμύρνη είναι η πρωτεύουσα του Αιγαίου και πόλεις όπως η Αττάλεια και η Μούγλα είναι τουριστικά "σύμβολα", η Κωνσταντινούπολη είναι η βιτρίνα της χώρας μας. Όσο πιο όμορφη είναι αυτή η βιτρίνα, όσο πιο λαμπερό γίνεται, τόσο πιο κερδοφόρα γίνεται η Τουρκία».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε, επίσης, ότι όταν εκείνος μιλά για την Κωνσταντινούπολη είναι σαν να μιλά για ολόκληρη την Τουρκία και πρόσθεσε πως, όταν οι επισκέπτες ταξιδεύουν στην Πόλη είτε για δουλειές, είτε για τουρισμό, αυτή είναι η πρώτη επαφή με την χώρα.

Στην ίδια εκδήλωση παρέστη και μίλησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο Γιλντιρίμ τόνισε ότι κατά την διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας διαφορετικές κοινότητες κατόρθωσαν να συνυπάρξουν για πολλά χρόνια.

«Η Πόλις εάλω» σαν σήμερα - στις 2 το μεσημέρι- πάνω από μισή χιλιετία πριν, ύστερα από σκληρή πολιορκία από τον οθωμανικό στρατό του σουλτάνου Μωάμεθ Β’, που είχε ξεκινήσει από τις 6 Απριλίου του 1453.

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης επέφερε το τέλος της άλλοτε κραταιάς βυζαντινής αυτοκρατορίας ενώ την ίδια ημέρα ο Μωάμεθ μπήκε πανηγυρικά στην Πόλη, πήγε στον ναό της αγίας Σοφίας και προσευχήθηκε στον Αλλάχ.
Bookmark and Share