Επιμένουν οι Κινέζοι για το «Ελευθέριος Βενιζέλος - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Επιμένουν οι Κινέζοι για το «Ελευθέριος Βενιζέλος

  • Ενδιαφέρον για την απόκτηση ποσοστού 30% του αεροδρομίου

Παραμένει το ενδιαφέρον του κινεζικού ομίλου Shenzhen Airport Group για το 30% ή και μεγαλύτερο ποσοστό της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) που.... διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Μάλιστα το θέμα είναι στην ατζέντα των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο του διεθνούς φόρουμ για την κινεζική πρωτοβουλία «One belt, One road» (Μια ζώνη, Ενας δρόμος). Πρόκειται για μία από τις 17 πιθανές επενδύσεις που περιλαμβάνονται και σε κατάλογο που έστειλε στον υφυπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα η διοίκηση του Ελληνοκινεζικού Οικονομικού Συμβουλίου, μαζί με προτάσεις για επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες, στον τουρισμό κ.α.

Η Shenzhen Airport Group, η οποία διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Κίνας (Shenzhen Bao'an International Airport), είχε και στο παρελθόν ενδιαφερθεί για τον ΔΑΑ από κοινού με την επενδυτική εταιρία Friedmann Pacific Asset Management Limited (FPAM), ενώ είχαν συναντηθεί ακόμα και με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Εδωσαν ακόμα και συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, παρά τις προτροπές της τότε διοίκησης του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) να μην προχωρήσουν σε εξαγγελίες, αφού δεν είναι «ώριμη» η πώληση του 30% που ελέγχει το Ταμείο γιατί προηγείται η εικοσαετής επέκταση της σύμβασης παραχώρησης ως το 2046.

Το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 30% του ΔΑΑ, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το 25%. Το 40% βρίσκεται υπό τον έλεγχο του καναδικού επενδυτικού ομίλου PSP και η οικογένεια Κοπελούζου κατέχει περί το 5%. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία εικοσαετούς παράτασης της σύμβασης παραχώρησης που έχει υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο με τη Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ως το 2046. Οι συζητήσεις με το καναδικό σχήμα υποτίθεται ότι έχουν ολοκληρωθεί εδώ και μήνες, όμως φαίνεται ότι υπάρχουν εκκρεμότητες. Μία από αυτές είναι, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η απαίτηση της ελληνικής πλευράς να παραιτηθούν οι Καναδοί από το δικαίωμα πρώτης άρνησης που διαθέτουν (με βάση τη σύμβαση παραχώρησης) στην περίπτωση πώλησης του 30%.
Bookmark and Share