ΑΠΘ: Επίσημο ξεκίνημα για την Έδρα Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής σχολής - GREECE-SALONIKA.blogspot

Newsroom

Post Top Ad

Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

ΑΠΘ: Επίσημο ξεκίνημα για την Έδρα Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής σχολής

  • Eπίσημη έναρξη λειτουργίας της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, που, όπως δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης, σκοπεύει στην τεκμηριωμένη διάδοση της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε κάθε γωνιά της Γης, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, στις 17.00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Η έδρα θα λειτουργήσει με την... υποστήριξη του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης».

Οι βασικοί στόχοι της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών περιλαμβάνουν την έρευνα, τη μελέτη και τη συστηματική καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού του γεωγραφικού Πόντου κατά τους νεότερους χρόνους (από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και έπειτα) και τη διδασκαλία της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού κατά την ίδια περίοδο.

«Η έδρα, εκτός από το διδακτικό, θα έχει και ερευνητικό κομμάτι. Ήδη υπάρχει μέριμνα για τη στελέχωση του υπό σύσταση ερευνητικού κέντρου με μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και υποψήφιους διδάκτορες, καταρτισμένους στην έρευνα της Ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου» σημειώνει σε συνέντευξη του, ο πρώτος καθηγητής της έδρας Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.

Εξάλλου, ο Ιβάν Σαββίδης, πρόεδρος και ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης», μιλά για τον στόχο της έδρας, αλλά και για το πώς οραματίζεται την εξέλιξη της:

«Στόχος της ίδρυσης Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών είναι η τεκμηριωμένη διάδοση της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε κάθε γωνιά της Γης, η ένωση των ακαδημαϊκών που ασχολούνται με την ποντιακή έρευνα σε έναν επιστημονικό πυρήνα και ή ενθάρρυνση των νέων επιστημόνων, θέλουμε η Έδρα Ποντιακών Σπουδών να εξελιχθεί στο μέλλον σε δυναμικό επιστημονικό κέντρο».