Οριστική επικράτηση της τεχνητής νοημοσύνης επί του παγκόσμιου πρωταθλητή στο «Γκο» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Οριστική επικράτηση της τεχνητής νοημοσύνης επί του παγκόσμιου πρωταθλητή στο «Γκο»

  • Το AlphaGo της DeepMind (Google) επικράτησε οριστικά στην αναμέτρησή του στο ασιατικό παιχνίδι «Γκο» με τον παγκόσμιο πρωταθλητή, Κε Τζιέ, καθώς κέρδισε και το δεύτερο μεταξύ τους παιχνίδι, από τα τρία που είχαν προγραμματιστεί.


Ο Ντέμης Χασάμπης, ιδρυτής της DeepMind, είπε πως ο.. Κε Τζιέ έπαιξε «τέλεια» και «ώθησε το AlphaGo στα όριά του». Σύμφωνα με το BBC, ο Κε Τζιέ δήλωσε μετά τη δεύτερη ήττα του στους δημοσιογράφους πως «είμαι λίγο λυπημένος, είναι κάπως κρίμα επειδή νομίζω πως έπαιξα πολύ καλά».
Στο «Γκο» οι παίκτες παίζουν σε γύρους, τοποθετώντας πέτρες σε ένα ταμπλό 19 x 19 θέσεων, επιδιώκοντας να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη μεγαλύτερη περιοχή. Θεωρείται ένα από τα πιο πολύπλοκα παιχνίδια στον κόσμο, και είναι πολύ πιο δύσκολο για την τεχνητή νοημοσύνη από το σκάκι.

Τo AlphaGo έχει «εκπαιδευτεί» μελετώντας παλαιότερα παιχνίδια και παίζοντας χιλιάδες παιχνίδια με τον εαυτό του.
Απώτερος σκοπός για το AlphaGo, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, είναι η χρήση του σε ένα ευρύ φάσμα από τομείς, όπως η ιατρική και οι επιστήμες.
Η αναμέτρηση αυτή έλαβε χώρα στην Κίνα μετά την ιστορική νίκη εναντίον του πρωταθλητή Λι Σεντόλ πέρυσι, που είχε χαρακτηριστεί ως επίτευγμα- ορόσημο για την τεχνητή νοημοσύνη.
Όπως σημειώνει το Reuters, για τη Google o νέος αυτός θρίαμβος του AlphaGo θα ενισχύσει τη θέση της στην Κίνα, όπου οι βασικές της υπηρεσίες είναι μπλοκαρισμένες εδώ και πολύ καιρό, και οι ντόπιοι ανταγωνιστές της μηχανής αναζήτησης, του email και άλλων υπηρεσιών της ακμάζουν από το 2010 και μετά.
Bookmark and Share