ΝΥΤ: Οι αναρχικοί στην Ελλάδα οργανώνονται... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

ΝΥΤ: Οι αναρχικοί στην Ελλάδα οργανώνονται...

  • "Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά οι αναρχικοί της Ελλάδας οργανώνονται όπως ποτέ άλλοτε" αναφέρουν οι New York Times, σε ρεπορτάζ τους, με τίτλο: "Οι αναρχικοί γεμίζουν το κενό των υπηρεσιών, παραβιάζοντας την ελληνική διακυβέρνηση".

Η αμερικανική εφημερίδα -που συνομίλησε με εκπροσώπους των αναρχικών- μιλά για τις...καταλήψεις κτιρίων για την φιλοξενία προσφύγων, για το "πολιτικό περίπτερο" στα Εξάρχεια, καθώς και για τον Ρουβίκωνα, μεταφέρντας τα λόγια ενός μέλος του, που υποστηρίζει πως στόχος της αναρχικής συλλογικότητας είναι να γίνει "στρατιωτική οργάνωση".

"Πολλοί έχουν χάσει την πίστη τους. Κάποιοι που ποτέ δεν είχαν πίστη από την αρχή παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους", σημειώνουν.

"Οι άνθρωποι μας εμπιστεύονται επειδή δεν χρησιμοποιούμε τους ανθρώπους ως πελάτες η ψηφοφόρους. Κάθε αποτυχία του συστήματος αποδεικνύει την αλήθεια της ιδέας των αναρχικών" δηλώνει στην εφημερίδα ο Τάσος Σαγρής, μέλος της αναρχικής ομάδας Void Network και της "αυτο-οργανωμένης" ομάδας θεάτρου Embros.

Σύμφωνα με τους NYT, το κίνημα είναι ανόμοιο με ένα μέρος του να μιλά για κοινωνικό ακτιβισμό και ένα άλλο να δίνει βάσει σε έναν αντιεξουσιαστικό αγώνα με βανδαλισμούς και μάχες με την αστυνομία. Κάποιοι προσπαθούν να κάνουν και τα δύο.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως από το 2008 έχουν δημιουργηθεί περίπου 250 "αυτοδιαχειριζόμενα κοινωνικά κέντρα" σε όλη την χώρα, χρηματοδοτούμενα από ιδιωτικές δωρεές και έσοδα από συναυλίες, εκθέσεις και μπαρ, τα περισσότερα από τα οποία είναι ανοικτά στο κοινό.

Ορισμένοι ακτιβιστές έχουν επικεντρωθεί σε ζητήματα φαγητού και φαρμάκων, καθώς η φτώχεια έχει επιδεινωθεί και οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν καταρρεύσει.

Τους τελευταίους μήνες, οι αναρχικοί και ομάδες της Αριστεράς στεγάζουν πρόσφυγες. Περίπου 3.000 από αυτούς ζουν σε 15 εγκαταλελειμμένα κτίρια που κατέλαβαν αναρχικοί στην πρωτεύουσα.

"Είναι ζωντανοί οργανισμοί: Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, μερικοί γεννήθηκαν σε καταλήψεις, είχαμε και γάμους" λέει η 28χρονη Λόρεν Λάπιντζ.

"Οι αρχές θέλουν να υποβαθμίσουν την περιοχή επειδή είναι οργανωμένη και έχει αντικαθεστωτική ταυτότητα" δηλώνει, από την πλευρά της, η 49χρονη Βασιλική Σπαθάρα, ζωγράφος και αναρχική, τονίζοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι απαραίτητη επειδή οι τοπικές αρχές δεν θα επενέβαιναν ούτε για να αλλάξουν λάμπες στην πλατεία.

"Οι αναρχικοί προφανώς και δεν μπορούν να σχηματίσουν κόμμα. Αλλά έχουμε τα δικά μέσα για να μπούμε στο πολιτικό κέντρο. Θέλουμε να γίνουμε μεγαλύτεροι" λέει ο Σπύρος Δαπέργολας, graphic designer, που ανήκει στον Ρουβίκωνα.
Bookmark and Share