Παράταση αβεβαιότητας μέχρι τον Ιούνιο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Παράταση αβεβαιότητας μέχρι τον Ιούνιο

  • Παρατείνεται η αγωνία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους τουλάχιστον κατά ένα μήνα ακόμα, καθώς η πολύωρη συνεδρίαση του σημερινού Eurogrοup απέβη άκαρπη.

Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν έκλεισε ούτε η αξιολόγηση, που είναι προυπόθεση για την εκταμίευση ακόμη και μιας υποδόσης των επτά δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι τέσσερις... πλευρές δεν κατάφεραν να βρουν κοινά σημεία για τον τρόπο με τον οποίο θα ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος, ούτε για την περίοδο που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι σχετικές ρυθμίσεις.

Οι διαφωνίες ήταν τόσο έντονες, που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι και στις 15 Ιουνίου θα υπάρξει θετική εξέλιξη. Δεν είναι λίγοι που από τις πρώτες ώρες εκφράζουν φόβους η εκκρεμότητα να παραταθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα και την οικονομία

Ο καθένας επέμεινε στις θέσεις του με τους Γερμανούς να αρνούνται να το συζητήσουν άμεσα και το ΔΝΤ να εκβιάζει ότι αν δεν υπάρξει σαφή λύση για το χρέος δεν θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Ολοκληρώθηκε το Eurogroup χωρίς συμφωνία για το χρέος. Δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 15ης Ιουνίου», ανέφερε πηγή της Ευρωζώνης.

Τι έχουμε μέχρι τώρα;

-Τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% το χρόνο θα διατηρηθούν για πέντε χρόνια.

-Υπολοίπονται 25 δράσεις για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα

-Η δόση δεν θα εκταμιευθεί πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

-Άνοιξε η συζήτηση για το χρέος

Η 4μερής γίνονταν ξεχωριστά, μιλώντας πάνω σε διαφορετικά προσχέδια μιας σχετικής απόφασης.

Άξιο αναφοράς επίσης είναι το γεγονός ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν υποχωρούσε. Προκλήθηκε μία συζήτηση υπερβολικής ανάλυσης της ανάπτυξης και του χρέους της χώρας, που έφτασε μέχρι το… 2060.
Bookmark and Share