Αμφίπολη: Προσπάθησαν να απαγορεύσουν την είσοδο στην Κατερίνα Περιστέρη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Αμφίπολη: Προσπάθησαν να απαγορεύσουν την είσοδο στην Κατερίνα Περιστέρη


  • «Έβαλαν το φύλακα να μου απαγορεύσει την είσοδο στον χώρο της ανασκαφής».  
  • Την καταγγελία αυτή κάνει η Κατερίνα Περιστέρη, ανασκαφέας του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης.


«Ξέρετε μέχρι ποιο σημείο έφτασε η μικροψυχία τους (σ.σ. εννοεί των παραγόντων του Υπουργείου Πολιτισμού);» είναι επί λέξει η...  δήλωσή της. «Μέχρι το σημείο να βάλουν τον φύλακα να μου απαγορεύσει την είσοδο στον χώρο της ανασκαφής! Σε ποιον; Σε μένα! Και πού;

Στον χώρο που μετρώ εκατοντάδες ξενύχτια. Αλλά φυσικά δεν τους πέρασε! Βρήκα τρόπο και μπήκα! Και θα μπαίνω όποτε είναι αναγκαίο! Όχι επειδή αισθάνομαι ότι αυτός ο χώρος μου ανήκει! Δεν ανήκει ούτε σε εμένα ούτε σε οποιονδήποτε άλλον περαστικό, ανήκει στον ελληνισμό! Νομίζω ότι η εικόνα αυτή αποτελεί μία ακόμη ακριβή περιγραφή της κατάντιας στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, στο έδαφος της οποίας κατοικούν άνθρωποι που δεν είναι άξιοι να αναγνωρίσουν προσπάθειες, αγώνες, αγωνίες και επιστημονικές διαδρομές... Θα μου πείτε, αυτό είναι κάτι νέο;»

Η κα Περιστέρη μιλά με πικρία στο site thessnews.gr για τη στάση «ορισμένων παραγόντων» του Υπουργείου Πολιτισμού. Εκτός από το αντι-πόρισμα ομάδας αρχαιολόγων που κάλεσε η γενική γραμματέας Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας, και που μιλά για «ρωμαϊκό» μνημείο, η μία απρέπεια διαδέχεται την άλλη. Πρόσφατα πήγε στο μνημείο η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου με σκοπό να ξεναγηθεί. Όμως, και πάλι κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας και ηθικής, η κα Περιστέρη δεν είχε κληθεί. Ποιος θα ξεναγούσε την υπουργό αν όχι η ανασκαφέας; Ευτυχώς, υπήρξε αντίδραση της κας Περιστέρη, η οποία έσπευσε να μεταβεί εκεί, όπως είχε κάθε δικαίωμα. Αλλά είναι γεγονός πως δεν κλήθηκε ούτε επισήμως, ούτε ανεπισήμως.

Η ανασκαφέας κάνει επισημάνσεις και για την ασφάλεια του μνημείου: «Εάν δεν γίνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα έργα συντήρησης και στερέωσης, τότε το Μνημείο κινδυνεύει να καταστραφεί» είπε στο Thessnews.gr. «Θα πρέπει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις να καταστεί επισκέψιμο, ώστε να διασωθεί αλλά και να αναδειχθεί, συμβάλλοντας στην πολιτιστική αναβάθμιση αλλά και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής».

Όπως είπε, δυστυχώς καθυστερούν πολύ στο Υπουργείο Πολιτισμού οι μελέτες για τα απαραίτητα έργα, τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, με απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Όταν τη ρωτούμε εάν φοβάται μήπως χαθεί η (ύψους 1,5 εκ. ευρώ) χρηματοδότηση, λόγω των καθυστερήσεων αυτών, απαντά με την προτροπή: «να ρωτήσετε τους υπευθύνους, εγώ δεν ξέρω, δεν μπορώ μετά τη συνταξιοδότησή μου να παρακολουθώ τις διαδικασίες»...