Express: Η Γερμανία ζητεί από την Ελλάδα περισσότερη λιτότητα και νέες περικοπές στις συντάξεις - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Express: Η Γερμανία ζητεί από την Ελλάδα περισσότερη λιτότητα και νέες περικοπές στις συντάξεις

  • Η Γερμανία ξεκαθαρίζει, πως δεν θα υποστηρίξει την εκταμίευση των  επόμενων δόσεων του τρίτου προγράμματος διάσωσης  προς την Ελλάδα μέχρι η Αθήνα να προωθήσει νόμους για τη μείωση των συντάξεων και να επιβάλει περισσότερη λιτότητα στους πολίτες της, αναφέρει δημοσίευμα της Express.

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρεται, πως δεν θα επιτευχθεί συμφωνία, μέχρι  να ψηφίσει η Ελλάδα νόμους που...θα επιτρέψουν τη μείωση κατά 18% των συντάξεων.
Οι Έλληνες υπουργοί μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες με τους θεσμούς στην Αθήνα την Τρίτη 2/5/2017 ανακοίνωσαν τη σύναψη συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές.
Στη ρητορική τους μάλιστα υποστηρίχθηκαν από τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici ο οποίος χαιρέτιζε τη συμφωνία.
«Η συμφωνία που επετεύχθη στην Αθήνα για το Ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είναι μια πολύ θετική εξέλιξη μετά από μήνες επίπονων και περίπλοκων διαπραγματεύσεων», σημείωσε ο κ. Moscovici.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στη Μάλτα εντός του Μαΐου 2017,ξεκαθάρισε, πως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία.
Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας φέρεται να έχει αποστείλει «τελεσίγραφο» στον Αλέξη Τσίπρα, ότι είτε υλοποιεί τις επιταγές των πιστωτών, είτε η συμφωνία μένει ακόμη μακριά.
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εκπληρώσει όλα τα συμφωνηθέντα», σημείωσε ο Schaeuble.
Εξάλλου η Γερμανία δεν φαίνεται πρόθυμη να συμφωνήσει σε νέες δόσεις στην Ελλάδα παρά την προσφυγική κρίση του 2015 που προκαλεί κρίση στη χώρα, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel ακολουθεί αυστηρή γραμμή στη συμφωνία διάσωσης, ώστε να μη χάσει σε δημοφιλία ενόψει και των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2017.
Νωρίτερα τον Απρίλιο 2017 ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήλθε σε ρήξη με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde για το θέμα του ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, τη δημιουργία του οποίου επιδιώκει το Βερολίνο.
Η είδηση συνέπεσε χρονικά με ένα εκρηκτικό βιβλίο, του Έλληνα τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος αποκαλύπτει πως ο Schaeuble παραδέχτηκε ότι o ίδιος δεν θα κατόρθωνε να «περάσει» τα μέτρα που ζήτησε η ΕΕ από την Αθήνα
Η Ελλάδα ενημέρωσε τους πιστωτές της ότι αγωνίστηκε σκληρά, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτητικές απαιτήσεις τους τον Δεκέμβριο 2016 λόγω ανησυχιών ότι δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει χρέος 6 δισ. ευρώ μέχρι την προθεσμία του Ιουλίου 2017.
Ωστόσο, η Γερμανία και άλλοι δανειστές αρνήθηκαν να αναδιαρθρώσουν το χρέος σε μια προσπάθεια να οδηγήσουν τη χώρα στην αβεβαιότητα ώστε υποκύψει στις πιέσεις.
Bookmark and Share