Reuters: Υποχωρεί η αισιοδοξία περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σύντομα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Reuters: Υποχωρεί η αισιοδοξία περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σύντομα..

  • Μικρότερη είναι πλέον η αισιοδοξία για τη λήψη άμεσων μέτρων από τους δανειστές με στόχο την ελάφρυνση του χρέους, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα...πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών μετά την προκαταρκτική τεχνική συμφωνία της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών στα 2/5, πηγές προσκείμενες στους δανειστές, τους οποίους επικαλείται το Reuters, εκτιμούν πως οι συνομιλίες θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και δεν αναμένεται κάποια λύση εντός του Μαΐου 2017, όπως θα επιθυμούσε η Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επανέλαβε και σήμερα (9/5/2017) το αίτημά του για ελάφρυνση του χρέους λέγοντας ότι η Αθήνα είναι κοντά στην εξασφάλιση λύσης, αλλά οι πιστωτές θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Η Ελλάδα επιδιώκει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους μέχρι τις 22 Μαΐου 2017 και τη συνεδρίαση του Eurogroup, σημειώνει το Reuters.
Κεντρικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η επιστροφή της χώρας στις αγορές.
«Είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια ουσιαστική λύση για την ελάφρυνση του χρέους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα είχε ήδη συμφωνήσει να εφαρμόσει περισσότερη λιτότητα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης το 2018.
Είναι η σειρά των δανειστών να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.
«Η μπάλα δεν είναι πλέον στο γήπεδό μας», είπε στους δημοσιογράφους.
Την ίδια ώρα, παραμένουν οι έντονες διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας για τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει, πως το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο ενώ το Βερολίνο δεν εμφανίζεται πρόθυμο να εγκαταλείψει τη σκληρή γραμμή ενόψει και των βουλευτικών εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2017, σύμφωνα με το Reuters.
Μετά από έξι μήνες έντονων διαπραγματεύσεων, η Αθήνα και οι δανειστές κατέληξαν σε μία συμφωνία στις 2 Μαΐου 2017 σχετικά με μια σειρά πρόσθετων μεταρρυθμίσεων που η χώρα πρέπει να εφαρμόσει το 2019-2020, δύο χρόνια δηλαδή μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα ζητεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να εγκρίνουν τη συμφωνία μεταρρυθμίσεων σε προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου 2017 - μια βασική προϋπόθεση για την αποδέσμευση δόσεων του τρίτου προγράμματος αλλά και να συμφωνήσουν σε μια φόρμουλα, που θα καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι το «κλειδί» τόσο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και το ΔΝΤ, το οποίο συμμετείχε οικονομικά στα πρώτα δύο πακέτα διάσωσης της χώρας, αλλά δεν έχει ακόμη ανακοινώσει εάν θα ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα, το τρίτο από το 2010.
Οι Έλληνες βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν τη νέα δέσμη μέτρων λιτότητας στις 18 Μαΐου, πριν οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης του ευρώ, κληθούν να εκτιμήσουν τη μεταρρυθμιστική πρόοδο της χώρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις και η θητεία του λήγει το 2019, διαθέτει 153 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 300 εδρών και έτσι αναμένεται το επίμαχο νομοσχέδιο να λάβει το «πράσινο φως».
Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις έχουν επιβραδύνει την προβλεπόμενη οικονομική ανάπτυξη και έχουν επιδεινώσει τη μεταρρυθμιστική δυναμική, μετά από επτά χρόνια λιτότητας και πλήττουν περαιτέρω την εικόνα της κυβέρνησης.
Ερωτηθείς αν σκέπτεται τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο Έλληνας πρωθυπουργός απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Δεν είναι στα σχέδιά μας, ο στόχος μας τώρα είναι να επιταχύνουμε το κυβερνητικό μας έργο όσο μπορούμε», τόνισε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο υπουργείο Παιδείας σήμερα (9/5/2017), όπου ανακοίνωσε μια νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, καταλήγει το δημοσίευμα του Reuters.
Bookmark and Share