Τουρκία: Η εφημερίδα Sözcü κυκλοφόρησε λευκή μετά τις συλλήψεις δημοσιογράφων της - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

Τουρκία: Η εφημερίδα Sözcü κυκλοφόρησε λευκή μετά τις συλλήψεις δημοσιογράφων της

  • Η καθημερινή τουρκική εφημερίδα «Sözcü» κυκλοφόρησε  με εντελώς κενές τις σελίδες της, ως μια ένδειξη διαμαρτυρίας μετά τα εντάλματα σύλληψης εναντίον του ιδιοκτήτη και τριών από τους εργαζομένους της, για σχέσεις με το κίνημα του Γκιουλέν.

Συγκεκριμένα, η...τουρκική αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας, Μπουράκ Ακμπέι, τον δημοσιογράφο Γκιοκμέν Ουλού, αλλά και τα στελέχη Μέλντα Ολγκούν και Γιόνκα Καλέλι.

Το κενό φύλλο έγραφε μόνο «19 Μαΐου, ειδική έκδοση ελευθερίας τύπου».

Θέση υπέρ της εφημερίδας πήρε και ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος σχολίασε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δικτατορική κυβέρνηση. Η επιχείρηση εναντίον της «Sözcü» είναι μια επιχείρηση εναντίον της Τουρκίας».

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την περασμένη Παρασκευή την ανησυχία της σχετικά με την στοχοποίηση της εφημερίδας. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Ε.Ε. Μάγια Κοσίγιανιτς: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για την αστυνομική επιχείρηση που έλαβε χώρα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με στόχο δημοσιογράφους της καθημερινής εφημερίδας Sözcü και των υπαλλήλων της, αλλά και για την επιλεκτική και αυθαίρετη εφαρμογή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, η οποία έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ελευθερία της έκφρασης».

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την τουρκική Ένωση Δημοσιογράφων την Παρασκευή, υπολογίζεται πως περίπου 123 δημοσιογράφοι έχουν φύγει από τη χώρα, ενώ 159 βρίσκονταν στη φυλακή ως το τέλος του Απριλίου.
Bookmark and Share