Ερευνητικό σκάφος στέλνει στο κέντρο του Αιγαίου η Τουρκία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Ερευνητικό σκάφος στέλνει στο κέντρο του Αιγαίου η Τουρκία

  • Ερευνητικό σκάφος στο κέντρο του Αιγαίου στέλνει η Τουρκία για «επιστημονικές έρευνες», κρατώντας ψηλά την ένταση στο Αιγαίο, όπου το τελευταίο εικοσαήμερο σημειώνονται καθημερινά προκλήσεις σε θάλασσα και αέρα.

Αιφνιδιαστικά, η... Τουρκία εξέδωσε την NAVTEX 582/17 με την οποία αναγγέλλει τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών από το τουρκικό σκάφος TCG ÇUBUKLU σήμερα και αύριο σε μια περιοχή η οποία εκτείνεται βορείως της Ικαρίας και ακολουθεί την εξής πορεία: δυτικά των Ψαρών, ανατολικά της Σκύρου, ανατολικά του Άη Στράτη και νοτιοανατολικά της Λήμνου. Το δρομολόγιο του τουρκικού σκάφους ακολουθεί τη γραμμή της σταθερής και μόνιμης αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και των ελληνικών κυριαρχικών αρμοδιοτήτων στο Αιγαίο. Η Τουρκία, μάλιστα, σε μια έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών αρμοδιοτήτων και στο πλαίσιο της επιδίωξης για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου, δεν γνωστοποίησε όπως θα έπρεπε για τις επιστημονικές έρευνες στα διεθνή ύδατα τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές, αλλά προχώρησε σε έκδοση δικής της NAVTEX διεκδικώντας έτσι τη συν διαχείριση του Αιγαίου μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό.

Οι ελληνικές Αρχές με την αναγγελία 132/17 έσπευσαν να δηλώσουν ότι η συγκεκριμένη NAVTEX για τις επιστημονικές έρευνες του τουρκικού σκάφους, εκδόθηκε από «μη εξουσιοδοτημένο σταθμό καθώς αφορά επιστημονική ερεύνα σε περιοχή που εμπίπτει σε ελληνική περιοχή ευθύνης NAVTEX. Και επισημαίνεται επίσης ότι οι μονοί εξουσιοδοτημένοι σταθμοί NAVTEX σε εφαρμογή του GMDSS για εκπομπές πληροφοριών ναυτιλιακής ασφάλειας και πληροφοριών Έρευνας και Διάσωσης για ολόκληρη την Ελληνική περιοχή αρμοδιότητας NAVTEX είναι οι ελληνικοί σταθμοί ΛΗΜΝΟΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ και ΚΕΡΚΥΡΑ εγκεκριμένοι από τον ΙΜΟ και τον ΙΗΟ.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως οι τουρκικές αρχές εκδίδουν διαρκώς NAVTEX δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζουν τις ελληνικές αναγγελίες

Έτσι εξέδωσε νωρίτερα νέα NAVTEX, την 583/17 με την οποία δηλώνεται ότι δεν υπάρχουν συμφωνημένες συγκεκριμένες περιοχές παροχής NAVTEX στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο που να είναι εγκεκριμένοι από τον ΙΜΟ και τον ΙΗΟ και συνεπώς, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, η ελληνική NAVTEX είναι εντελώς άκυρη και γι' αυτό οι Σταθμοί της Σμύρνης και της Αττάλειας θα συνεχίσουν να εκδίδουν NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Ν.Μ.
Bookmark and Share