Βρετανικές εκλογές: Έχασε την αυτοδυναμία η Μέι.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Βρετανικές εκλογές: Έχασε την αυτοδυναμία η Μέι..


  • Σύμφωνα με το exit poll για το σύνολο των βρετανικών ΜΜΕ η Τερέζα Μέι και οι Συντηρητικοί προηγούνται με 314 έδρες, υπολείπονται δηλαδή 12 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία και την αυτοδυναμία στη Βουλή.

Εξαιρετική επίδοση για τους Εργατικούς που... σημειώνουν ολική επαναφορά με 266 έδρες και είναι σε απόσταση αναπνοής. Λόγω της πολυπλοκότητας του βρετανικού συστήματος η βραδιά αναμένεται να εξελιχθεί σε θρίλερ και σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία θα πρέπει η Τερέζα Μέι να ανακαλύψει σύμμαχο για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι Εργατικοί αύξησαν τις έδρες τους από 232 σε 266 σημειώνοντας ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα των τελευταίων ετών χωρίς όμως να πλησιάζουν τις καλές εποχές του Τόνι Μπλερ που κέρδιζε με 414 έδρες και πάνω.

Αντιθέτως οι Συντηρητικοί, αν και προηγούνται, έχουν ήδη υποστεί μια σοβαρή πολιτική ήττα δεδομένου ότι είναι η Τερέζα Μέι που προκάλεσε τις πρόωρες εκλογές προκειμένου να ενισχύσει το κόμμα της και να σχηματίσει ισχυρή κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος το Brexit.

Το σενάριο αυτό δεν φαίνεται να υλοποιείται και το μόνο σίγουρο είναι πως η ίδια η Τερέζα Μέι θα καταβάλει το αναγκαίο πολιτικό μήνυμα. Ανάλογα με το τελικό αποτέλεσμα η Τερέζα Μέι θα πρέπει να ανακαλύψει συμμάχους προστρέχοντας είτε στους Ιρλανδούς Ενωσιακούς είτε στους Σκωτσέζους Συντηρητικούς. Προς στιγμήν οι αναλυτές δεν φαντάζονται άλλο σενάριο αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη.

Πρώτο θύμα των βρετανικών εκλογών είναι το αγγλικό νόμισμα το οποίο από τα πρώτα δευτερόλεπτα της ανακοίνωσης του exit poll χάνει σε μέση τιμή λίγο πάνω από 1,2% σε σχέση με το ευρώ.

Εάν και εφόσον συνεχίσουν να ισχύουν τα αποτελέσματα του exit poll τότε μία κυβέρνηση πλειοψηφίας των Συντηρητικών θα πρέπει να υπολογίζει κατά τα φαινόμενα μόνον στους 10 βουλευτές που εκλέγει η Βόρειος Ιρλανδία. Εάν αυτό το εγχείρημα αποτύχει τότε μία κυβέρνηση μειοψηφίας των Εργατικών (ένα ενδεχόμενο που η Τερέζα Μέι αποκαλεί συμμαχία του χάους) θα μπορούσε να στηριχτεί σε τουλάχιστον άλλους επτά βουλευτές από διάφορα μικρά κόμματα. Θεωρείται απίθανη η όποια συμμαχία μεταξύ Εργατικών και των εκλεγόμενων βουλευτών της Βορείου Ιρλανδίας.
Bookmark and Share