Ισπανία:Προς ανεξαρτησία οδεύει η Καταλονία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Ισπανία:Προς ανεξαρτησία οδεύει η Καταλονία

  • Δημοψήφισμα προκήρυξε ο πρόεδρος της.


Την ανεξαρτησία από την υπόλοιπη Ισπανία φαίνεται πως θα διεκδικήσει η Καταλονία την... 1η Οκτωβρίου σύμφωνα με το δημοψήφισμα που προκήρυξε ο πρόεδρος της Πουτζδεμόν.

«Θέλετε να γίνει η Καταλονία ένα ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας;» θα είναι η ερώτηση που θα τεθεί στους Καταλανούς όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας Πουτζδεμόν.

Την 1η Οκτωβρίου οι Καταλανοί θα διεκδικήσουν το «δικαίωμα σ’ ένα δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης». Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι διαβεβαίωνε ανέκαθεν πως αυτό το δημοψήφισμα, που έχει απαγορευθεί, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Η κυβέρνηση της Καταλονίας, της πλούσιας αυτής περιφέρειας της βορειοανατολικής Ισπανίας που έχει δική της γλώσσα, επιδιώκει απ’ το 2010 να ζητήσει τη λαϊκή ετυμηγορία.

Αλλά ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο υποστηρίζοντας ότι θα είναι παράνομο και αντισυνταγματικό -στάση που υποστηρίζουν και οι Ισπανοί δικαστές.

Η καταλανική κυβέρνηση πρόσφατα είχε δεσμευτεί ότι θα ζητήσει τη γνώμη των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων μέχρι τον Σεπτέμβριο – με ή χωρίς την έγκριση της Μαδρίτης.
Bookmark and Share