Οδηγίες για την πληρωμή των φόρων σε 12 ή 24 δόσεις - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Οδηγίες για την πληρωμή των φόρων σε 12 ή 24 δόσεις

  • Στο τέλος του μήνα περισσότεροι από 2,5 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου για τα εισοδήματα του 2016, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκινά και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο, η...αύξηση των φόρων τα τελευταία χρόνια αλλά και οι δεκάδες φορολογικές υποχρεώσεις καθιστούν αδύνατη για πολλούς φορολογουμένους την πληρωμή του συνόλου των φόρων που τους αναλογούν. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο μήνα με τον μήνα αυξάνεται. Μάλιστα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αφήνουν κάθε μήνα απλήρωτους φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ.

Οσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει την πληρωμή των φόρων σε 12 ή 24 δόσεις, υπό προϋποθέσεις. Παρακάτω παρατίθενται οδηγίες, υπό τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, για τους φορολογουμένους που επιθυμούν να πληρώσουν τος φόρους σε περισσότερες δόσεις.

1. Πού υποβάλλεται η αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης;

– Η αίτηση υποβάλλεται, εφόσον αυτό υποστηρίζεται, ηλεκτρονικά σε εφαρμογή στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΑΑΔΕ: http://www.aade.gr/polites/aitese-rythmises-opheilon και κατ’ εξαίρεσιν στο Δικαστικό Τμήμα της εφορίας, ο προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης των ρυθμιζόμενων οφειλών.

2. Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης μπορεί να ενταχθεί κάποιος εκ νέου;

– Ναι, εφόσον η απώλεια οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, ο οφειλέτης μπορεί εντός δύο μηνών από την απώλειά της να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση μαζί με τα στοιχεία που θεμελιώνουν τη συνδρομή των λόγων ανωτέρας βίας.

3. Πώς καταβάλλονται οι δόσεις των ρυθμίσεων;

– Η καταβολή των δόσεων των ρυθμίσεων διενεργείται στους φορείς είσπραξης (Τράπεζες, ΕΛΤΑ) με τη χρήση μοναδικού ανά ρυθμισμένη οφειλή κωδικού, της Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ). Ειδικότερα η καταβολή των δόσεων διενεργείται με επιμέλεια του οφειλέτη με πάγια εντολή πληρωμής, εφόσον υποστηρίζεται από τον φορέα είσπραξης.

4. Ποιες οι συνέπειες καθυστέρησης μιας δόσης της ρύθμισης;

– Η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%. Η καθυστέρηση δόσης μπορεί, υπό προϋποθέσεις και κατά περίπτωση, να συνεπάγεται απώλεια της ρύθμισης.

5. Ποια μέτρα εκτέλεσης λαμβάνονται για το μη ρυθμισμένο χρέος;

– Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας αρχής για την επιδίωξη της οφειλής, τα εξής μέτρα:

α) Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου.

β) Κατάσχεση ακινήτων. Εκτός των ανωτέρω είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η λήψη εις βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων
Bookmark and Share