Στο 98,9% του ΑΕΠ έφθασε το δημόσιο χρέος της Γαλλίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Στο 98,9% του ΑΕΠ έφθασε το δημόσιο χρέος της Γαλλίας

  • Η πενταετία Ολάντ επιβάρυνε τους Γάλλους με 341,6 δισ. ευρώ ...σχεδόν όσο το σύνολο του ελληνικού χρέους!

Ξεκίνησε να ράβεται το κοστούμι της λιτότητας για τους Γάλλους. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνηση του... Εντουάρντ Φιλίπ παρέλαβαν τα στοιχεία για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών πραγμάτων στη χώρα και οι πρώτες αντιδράσεις (εκ μέρους του πρωθυπουργού) προοιωνίζονται σφίξιμο στο ζωνάρι των Γάλλων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες, για το «νοικοκύρεμα» της δεύτερης, μετά τη γερμανική, οικονομίας της Ευρωζώνης.

Το «δημοσιονομικό χάος» που κληροδότησε ο απελθών πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και οι κυβερνήσεις των Σοσιαλιστών στη νέα διακυβέρνηση της χώρας απασχολεί το Γαλλικό Τύπο..
«Κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του ο Ολάντ αύξησε το δημόσιο χρέος της Γαλλίας κατά 341,6 δισ. ευρώ» γράφουν οι εφημερίδες και οι σχολιαστές έπιασαν τα iPhones τους για να κάνουν τις απαραίτητες διαιρέσεις και να βρουν πόσο χρέωσε συνολικά τον κάθε γάλλο πολίτη ο Ολάντ (5.098 ευρώ), πόσο τον χρέωνε καθημερινά, πόσο αυξανόταν το χρέος κατ' έτος, κατά μήνα, κατά εβδομάδα, κατά ημέρα, κατά ώρα, κατά λεπτό...

Η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας (Insee) διευκρίνισε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 το δημόσιο χρέος της Γαλλίας έφθασε στα 2,21 τρισ. ευρώ, καθώς αυξήθηκε κατά 62,3 δισ. ευρώ συγκριτικά με το επίπεδο που βρισκόταν στα τέλη του Μαρτίου 2016. Ετσι, το 2012 που εκλέχθηκε ο Φρανσουά Ολάντ παρέλαβε το χρέος στα 1,87 τρισ. ευρώ και το αύξησε για την ακρίβεια κατά 341,6 δισ. ευρώ.

Ως ποσοστό του ΑΕΠ το γαλλικό χρέος έχει φθάσει αισίως στο 98,9%. Και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΟΣΑ, θα ξεπεράσει το 100% εντός του 2018. Η Γαλλία θα γίνει, δηλαδή, η τέταρτη (!) οικονομία του ομίλου των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G7) που θα έχει τριψήφιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι άλλες τρεις είναι οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Ιαπωνία με ποσοστά 106,1%, 132,6% και... 250,4% αντιστοίχως το 2016.

*Σημειωτέον ότι το ανώτατο επίπεδο δημοσίου χρέους που επιτρέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας στις οικονομίες της ευρωζώνης είναι 60%.
Bookmark and Share