Ενα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα της ιστορίας αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Ενα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα της ιστορίας αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική

  • Ενα από τα δέκα μεγαλύτερα παγόβουνα που έχουν καταγραφεί στην ιστορία, βάρους ενός τρισεκατομμυρίου τόνων, μόλις αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική.

To τεράστιο αυτό κομμάτι γης έχει...έκταση περίπου 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σχεδόν το ένα τέταρτο του μεγέθους της Ουαλίας και περίπου τα δύο τρίτα της Κύπρου.

«Το παγόβουνο σχηματίσθηκε ανάμεσα στη Δευτέρα και την Τετάρτη», διευκρινίζουν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σουόνσι, οι οποίοι παρακολουθούσαν την επικείμενη αποκόλληση του γιγάντιου παγωμένου όγκου εδώ και χρόνια.

Η αποκόλληση έγινε από την παγοκρηπίδα Larsen, στην οποία οι επιστήμονες διερευνούσαν εδώ και πάνω από μια δεκαετία την εξέλιξη μιας μεγάλης ρωγμής που επιταχύνθηκε μετά το 2014, καθιστώντας δεδομένη τη δημιουργία του γιγαντιαίου παγόβουνου.

Όπως μεταδίδει το BBC, το παγόβουνο, το πάχος του οποίου είναι πάνω από 200 μέτρα, δεν αναμένεται βραχυπρόθεσμα να μετακινηθεί πολύ και ούτε με μεγάλη ταχύτητα. Ωστόσο, θα πρέπει να παρακολουθείται, καθώς ρεύματα και άνεμοι μπορεί να το σπρώξουν βόρεια της Ανταρκτικής, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα.
Bookmark and Share