Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής θα τεθεί το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ - GREECE-SALONIKA.blogspot

Newsroom

Post Top Ad

Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017

Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής θα τεθεί το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ

  • Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, πρόκειται να τεθεί το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, όπως προανήγγειλε - μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια - ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.


Ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς με τον οποίο θα... συζητήσει τις προτάσεις και τις εντυπώσεις που αποκόμισε από τις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια, ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Μετά το ζήτημα που ανέκυψε ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, σχετικά με την τοποθέτηση του κ. Καμμένου και την επίσημη θέση για την ονομασία της πΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς, αφού δήλωσε ότι δεν είναι θέμα της σημερινής Ολομέλειας, η οποία συζητεί το Κυπριακό, ενημέρωσε ότι "θα συζητήσουμε εν ησυχία το ζήτημα των Σκοπίων στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής".

"Περιμένουμε, θα δω αυτή την εβδομάδα που έρχεται, τον κ. Νίμιτς, ο οποίος ξαναέρχεται στην Ευρώπη για να συζητήσει τα θέματα που έχουν να κάνουν με το
ονοματολογικό".

Ο κ. Νίμιτς, όπως είπε ο υπουργός, ήταν πριν πέντε μέρες στα Σκόπια, αλλά "ήταν αδύνατον να τον συναντήσω γιατί ήμουνα στη διαπραγμάτευση της Ελβετίας και εντός του επόμενου Σαββατοκύριακου θα τον συναντήσω. Θα συζητήσουμε και θα ακούσουμε ποιες είναι οι προτάσεις και οι εντυπώσεις του από τις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια".

Ο κ. Κοτζιάς, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική διπλωματία πολύ μεθοδευμένα έχει εντοπίσει τα προβλήματα, τις αντιφάσεις, τις δυσκολίες αυτής της διαπραγμάτευσης και έχει μελετήσει όλες τις διαπραγματεύσεις.

"Εγώ προσωπικά έχω δει όλα τα πρακτικά των τελευταίων 15 ετών και με βάση αυτά έχουμε καταγράψει ποιες είναι οι ανάγκες της ελληνικής διπλωματίας και ήδη έχουμε πάρει πρακτικά μέτρα. Τα πρακτικά μέτρα αυτά επειδή θα πάμε σε διαπραγμάτευση δεν είναι ανακοινώσιμα", υπογράμμισε, αλλά επισήμανε - ευχαριστώντας γι' αυτό τον πρωθυπουργό - ότι "με την ίδια προσοχή που αντιμετωπίσαμε το Κυπριακό, αντιμετωπίζουμε στη σειρά διαπραγματεύσεων που έχουμε ενώπιόν μας τις επόμενες εβδομάδες μια από τις οποίες είναι και το Σκοπιανό.