Στενό μαρκάρισμα από την Τρόικα για την εξόφληση των οφειλών σε ιδιώτες.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Στενό μαρκάρισμα από την Τρόικα για την εξόφληση των οφειλών σε ιδιώτες..


  • Η κυβέρνηση απειλείται με τόκο 8% αν καθυστερήσει την πληρωμή των οφειλών, αλλά και με «πάγωμα» της υποδόσης του Σεπτεμβρίου


Με την επιβολή τόκων απειλεί η τρόικα την κυβέρνηση, αν δεν προχωρήσει άμεσα στην εξόφληση των... χρεών προς τους ιδιώτες προμηθευτές του Δημοσίου, προειδοποιώντας, παράλληλα, ότι αν δεν τηρήσει τη συγκεκριμένη μνημονιακή δέσμευσή της, θα «παγώσει» και η εκταμίευση της υποδόσης του Σεπτεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, αν το κράτος καθυστερήσει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς του ιδιώτες και αν το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου δεν απορροφηθεί το 80% από τα 800 εκατ. ευρώ της δόσης που προορίζονται γι' αυτό τον σκοπό, θα επιβάλλεται τόκος 8% επί των οφειλομένων προς τις επιχειρήσεις.

Αυτή τη στιγμή, οι συνολικές οφειλές των φορέων της Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης ξεπερνούν τα 6,4 δισ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η καταβολή των συντάξεων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Θεσμών που εμπεριέχονται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανέρχονται σε περίπου 6,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,2 δισ. ευρώ είναι βεβαιωμένες οφειλές του κράτους σε ιδιώτες, 1,4 δισ. ευρώ αφορά σε συντάξεις εν αναμονή και περίπου 1,9 δισ. ευρώ σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Το 25% αυτών των οφειλών θα αποπληρωθεί με τη δόση που ενέκρινε το Eurogroup στις 15 Ιουνίου και θα καταβληθεί μέσα στον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, 1,6 δισ. ευρώ από τα 8,5 δισ. ευρώ της δόσης θα δοθεί για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, εκ των οποίων 800 εκατ. ευρώ θα δοθούν στις αρχές Ιουλίου και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ το φθινόπωρο.

Πρόσθετη πίεση στο οικονομικό επιτελείο ασκεί και η προϋπόθεση που έχει τεθεί από τους δανειστές, ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα συνεισφέρει παράλληλα από τον κρατικό προϋπολογισμό (χρησιμοποιώντας το πρωτογενές πλεόνασμα) αποπληρώνοντας και αυτό 1 ευρώ για κάθε 2 ευρώ που λαμβάνει από τους δανειστές για το σκοπό αυτό. Δηλαδή, μαζί με το 1,6 δισ. ευρώ των δανειστών θα πρέπει να δοθούν πρόσθετα 800 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.. Αιτία γι' αυτό, αφενός ο τερματισμός της κωλυσιεργείας που έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν, καθώς τα κονδύλια που προορίζονταν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ γι' αυτό τον σκοπό και αφετέρου να μπει ένα τέλος στα «τεχνητά» πρωτογενή πλεονάσματα που εμφανίζονταν φουσκωμένα χάρη στα αδιάθετα αυτά ποσά.

Έτσι, έως το φθινόπωρο θα εξοφληθεί το 38% των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου, ενώ από τον Νοέμβριο έως και τον Αύγουστο του 2018, θα πρέπει να καταβάλλονται σε μηνιαία βάση 400 εκατ. ευρώ (300 εκατ. ευρώ από τα δάνεια του ESM και 100 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους του κράτους.

Προς το σκοπό αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε εκδώσει πρόσφατα απόφαση με την οποία διευκρινίζει τους ορισμούς και τη διαδικασία χρηματοδότησης και εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, καθώς και τη διαδικασία επιστροφής στον κρατικό προϋπολογισμό των μη χρησιμοποιούμενων ποσών για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος για το σκοπό αυτό . Όπως ορίζει η απόφαση, η εξόφληση γίνεται με αύξουσα χρονολογική σειρά (προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις) και σε κάθε περίπτωση δεν εξοφλούνται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις επόμενου έτους πριν την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του προηγούμενου κάθε φορά έτους. Προτεραιότητα θα έχουν οι επιχειρήσεις και όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.

Ωστόσο, η σειρά εξόφλησης θα μπορεί να ανατρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

- Οταν αφορούν σε δικαστικές αποφάσεις που είναι εκτελεστές
- Οταν προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης (πχ τόκοι υπερημερίας)
- Οταν αφορούν σε αντιμετώπιση επιτακτικών και επειγουσών αναγκών
- Οταν δεν προσκομίζονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά
- Οταν υφίσταται νομικό κώλυμα νομιμότητας για την εξόφλησή τους.
Bookmark and Share