- Δραματικές συνέπειες έχει η ξηρασία στη Νότια Ευρώπη. Θεωρείται, μάλιστα, η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών.
Στην Ισπανία και στην Ιταλία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές οι καλλιέργειες της... ελιάς, του σιταριού και του αμυγδάλου. Οι αγρότες ανησυχούν πάρα πολύ για το μέλλον τους.
Πλέον, οι αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες είναι ραγδαίες. «Δεν μιλάμε απλά για κακή χρονιά, αλλά για ολοσχερή καταστροφή», λέει ο Χοακίν Αντόνιο Πίνο, ο οποίος καλλιεργεί σιτηρά στην περιοχή Σινλαμπάχος της Αβιλα στην Ισπανία. «Από το 1992, που ήμουν μικρό παιδί μέχρι σήμερα, δεν θυμάμαι άλλη τέτοια χρονιά. Σε πολλά από τα χωράφια μου δεν τόλμησα να μπω για να θερίσω, επειδή τα έσοδα από την πώληση των σιτηρών δεν θα κάλυπταν τα ημερομίσθια των εργατών».
Η μακρά περίοδος ανομβρίας ενδεχομένως να περιορίσει την παραγωγή σιτηρών στην Ιταλία και σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον των τελευταίων ετών. Ειδικά στην περιοχή Καστίγια ι Λεόν, που είναι η πλουσιότερη σε σιτηρά σε ολόκληρη την Ισπανία, οι απώλειες στη σοδειά εκτιμώνται στο 60%-70%.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί μεγάλη εξαγωγέα σιταριού παγκοσμίως. Ωστόσο, ειδικά η Ισπανία και η Ιταλία βασίζονται σε εισαγωγές από χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Ουκρανία. Οι εισαγωγές μαλακού σίτου στην Ισπανία προβλέπεται να αυξηθούν άνω του 40% στους 5,6 εκατ. μετρικούς τόνους το 2017-2018, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Agroinfomarket. Παράλληλα, η ανομβρία ευνόησε την αγορά προθεσμιακών συμβολαίων σίτου, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί σχεδόν 6% από τις αρχές Ιουνίου.
Βλαπτικές συνέπειες έχει η ξηρασία και στην ελαιοπαραγωγή, ενώ επιστήμονες προβλέπουν πολύ συχνότερα φαινόμενα καύσωνα τα επόμενα χρόνια – ένας τέτοιος καύσωνας προκάλεσε τις μεγάλες πυρκαγιές της Πορτογαλίας. Σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται πολύ μικρότερη φέτος.
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου προβλέπει μείωση στην ιταλική παραγωγή έως και κατά 60%, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του στην ευρωπαϊκή αγορά. «Περιμέναμε καλή σοδειά φέτος, αλλά διαψευστήκαμε», επισημαίνει ο Φραντσέσκο Σουατόνι, ο οποίος έχει 4.000 ελαιόδεντρα στην Ούμπρια της Κεντρικής Ιταλίας. Και προσθέτει ο Χοσέ Ουγκάριο, αναλυτής σε ένωση νέων αγροτών της Ισπανίας: «Η ξηρασία πλήττει, αν και σε διαφορετικό βαθμό, όλες τις καλλιέργειες στη χώρα, ακόμα και δέντρα που αναπτύσσονται σε συνθήκες θερμοκηπίου, αφού το διαθέσιμο νερό είναι πολύ λίγο». Γι’ αυτό και αναμένεται μείωση παραγωγής και στα φιστίκια και στα αμύγδαλα έως και 23% φέτος, εν συγκρίσει με το 2016, όπως τονίζει ο κ. Ούγκαρο.